07/10/14 18:37
(http://pik.bg)

Раздават винетки за синя зона на колите, пострадали от градушката

Раздават винетки за синя зона на колите, пострадали от градушката

„Център за градска мобилност" ЕАД съобщава, че собствениците, чийто винетни стикери за паркиране в синя и зелена зона са били унищожени или увредени от градушката, ще могат да получат безплатно нов винетен стикер при представяне на увредения такъв.

Шофьорите ще трябва да представят и документ потвърждаващ смяната на автостъкло, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Подробности за реда и условията за издаване на дубликат на винетен стикер за локално платено паркиране в синя и зелена зони могат да се получат на телефони: 02 / 801 52 56; 02 / 801 52 57. По-рано днес беше представена нова наредба, която Столичният общински съвет ще въведе от есента, предвижда да бъде разширен обхватът на синята и зелената зона.

На пресконференция на Столичният общински съвет беше уточнено, че живеещите по настоящ адрес в зоните за платено паркиране в София вече ще имат право на винетка на преференциална цена. Наредбата предвижда един човек да получава такъв стикер само за един автомобил. Ще бъде въведена възможност за 10 минути гратис паркинг. Най-вероятно ще бъде увеличен обхватът на зоните за платено паркиране.

Съветникът на Столичния общински съвет от ГЕРБ Зафир Зарков зяви, че един човек ще може да получава един стикер за преференциално паркиране. Ако в едно домакинство има няколко собственици на коли, всеки от тях ще получи винетка. Нужно е всеки член на семейството да отговаря на определени изисквания: да има шофьорска книжка, голям талон с данните на автомобила, договор за наем на жилище в обсега на зоните или нотариален акт за собственост. "Всеки следващ автомобил на един и същ собственик ще бъде паркиран по общия ред", каза още Зафир Зарков. Така отпада възможността за получаване на винетка за втори автомобил на тройна цена, каквато възможност има в сегашната наредба.

Цената за стикер се запазва - 150 лева за синя зона и 100 лева за зелена зона. По всяка вероятност промените ще увеличат броя на издадените стикери. До момента право на тях имаха единствено гражданите с постоянен адрес, които за тази са били 9 хиляди. Без право на винетка ще останат хората с договор за наем на кола. Причината е, че този документ може да бъде лесно манипулиран и по този начин да се злоупотребява.

Цената за паркиране също се запазва - 2 лева на час за синя и 1 лев на час за зелена зона. Най-вероятно обаче ще бъде увеличен обхватът на местата за платено паркиране. Зарков заяви, че на граничните места има струпване на автомобили. Друга новост е въвеждането на десетминутно безплатно паркиране.

Според съветниците от това удобство могат да се възползват родители, които спират до детски градини и училища, за да приберат децата си. Служителите на "Центъра за градска мобилност" ще раздават талони, на които ще се отбелязва часът на паркиране.

Един талон ще може да се използва многократно, ако родителят отива в един и същ час да прибере детето си.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване