07/14/14 06:28
(http://www.klassa.bg/)

Меркел готова с оставка

 Канцлерът на Германия Ангела Меркел няма никакво намерение да усети вкуса на изборното поражение и именно по тази причина тя смята да подаде оставка, пише сп. „Шпигел”. Според информация на изданието това е мнението на голям брой членове на кабинета на Меркел и високопоставени политици от коалиционния съюз. Ако това се случи, Меркел ще бъде първият подобен случай от 1949 г. насам. Причината за подобни планове била в това, че канцлерът, както впрочем и болшинството от хората,

 

не обича да губи

 

и не иска да дочака момент, в който собствената й партия ще й обърне гръб или ще претърпи загуба на някои избори, твърди „Шпигел” като се позовава на източници от партията и правителството на Германия.

 

„Това наистина я притеснява много”, цитира изданието анонимен източник от правителството на Меркел. В случай, че въпросните планове неочаквано се реализират, то с голяма вероятност мястото на канцлера ще бъде по спешност заето от сегашния министър на отбраната – Урсула ван дер Лайен. Фактът, че Меркел е поверила на Ван дер Лайен този ресор се смята за ясен знак, че външнополитическият опит, който дава този пост, я води към вероятен канцлерски пост.

 

Според обкръжението на Меркел засега канцлерът вероятно крои планове да се посвети на  кариера в някаква международна организация – този въпрос стоял отворен. Като възможни са постовете на генерален секретар на ООН или председател на Съвета на ЕС. И двата поста се освобождават в края на 2016-началото на 2017 г. „Мнозина в Брюксел могат да си представят, че в един момент Ангела Меркел ще стане председател на Съвета на ЕС и благодарение на опита и способностите си ще бъде полезна за Европа. Подкрепата за нея ще бъде голяма”, твърди пред изданието дългогодишният евродепутат от партията на Меркел Елмар Брок.

 

Междувременно в интервю за телевизия Цет Де Еф Меркел изрази съжаление от спада в доверието между САЩ и Германия след разкритията за подозрения в шпионаж. ”Идеята, че трябва да се питаме, когато работим заедно, дали този, който е срещу мен, работи, може би, в същото време за някой друг, за мен

 

не е отношение на доверие

 

Ние имаме тук очевидно различни гледни точки и трябва да водим диалог”, казва Меркел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване