07/14/14 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Хамас се хвърля в битка в Газа, която не знае как да завърши

Ройтерс

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Поредната малка война между Израел и ислямистката групировка Хамас започна със силно желание на базираните в Газа въоръжени бойци да нанесат удар, но последвалата ескалация ги направи физически и дипломатически уязвими, без да разполагат с готов вариант за изход.

Хамас започна да обстрелва Израел с ракети след месец на военни акции на окупирания Западен бряг - в търсене на трима изчезнали израелски юноши - след които над 900 палестинци се озоваха в затвора. Много от тях са членове на Хамас.

Друг стимул за действие на Движението за ислямска съпротива (Хамас) бе повсеместният гняв след като палестински младеж бе изгорен жив от предполагаеми еврейски екстремисти миналата седмица - очевидно като отмъщение, след като изчезналите израелски юноши бяха открити застреляни на Западния бряг. Израел обвинява Хамас за убийствата.

Хамас заяви, че целта му не е била война, но сега стотици израелски бомби продължават да падат върху крайбрежната ивица и убиват десетки жители на Газа, повечето цивилни според палестински здравни служители.

Според движението Израел е онзи, който трябва да спре бойните действия, защото там ракетните нападения не причиняват жертви, а израелската система за противоракетна отбрана унищожава много от ракетите на Хамас.

“Да, искаме спокойствие. Не харесваме ескалацията и не сме правили ескалация. (Израелският премиер Бенямин) Нетаняху ни наложи тази агресия”, заяви в реч в сряда лидерът на Хамас Халед Мешаал.

“За да спре агресията си, първо трябва да прекрати политиката си на окупация, заселване, юдаизация, арести, убийства и разрушавания. Да спре първо това. Нашият народ заслужава да живее свободно”, добави той.

ХАМАС Е ИЗОСТАВЕН

При предишните несъразмерни битки между палестински въоръжени бойци и силната армия на Израел - осемдневния конфликт през 2012 г. и едномесечните боеве, които започнаха през 2008 г. и включваха сухопътно нахлуване в ивицата Газа - позициите на Хамас до голяма степен оставаха непокътнати.

Групировката се обяви за победител, насърчена от известна симпатия в чужбина, бързо попълни отново запасите си от ракети през пропускливата граница на Газа с Египет и запази широкото си присъствие на Западния бряг.

Но оттогава доста неща се промениха.

В Египет военните свалиха управляващите “Мюсюлмански братя” - основен съюзник на правителството в Газа, който помогна да се договори примирие през 2012 г.

Сега за Хамас ще бъде по-трудно отново да се презапаси, след като новото правителство на Египет засили действията по разрушаване на граничните тунели, които захранваха не само оръжейните запаси на блокираната крайбрежна ивица, но и цялата й икономика.

Някога Газа беше любимата кауза на регионалните сили, но сега когато Египет е открито враждебно настроен, а вниманието на твърдите поддръжници Турция и Катар е отвлечено от светкавичния възход на ислямистките екстремисти в Ирак, Хамас се оказа изоставен.

“Турция и Катар могат да изиграят роля в опитите за възстановяване на спокойствието, но те нямат никакво пряко влияние върху окупацията, което прави позицията им слаба”, смята политическият анализатор от Газа Хамза Абу Шанаб.

И на Западния бряг, където Хамас винаги е бил завистливо наблюдаван от своите светски палестински съперници, шансовете му достигнаха ново дъно след израелските арести.

“Израел смята всички палестинци за отговорни за убийството на тримата израелци и това е целта на кампанията му на арести по целия Западен бряг, и сега прехвърли тази политика на колективно наказание и върху Газа”, заяви пред Ройтерс депутатът от Хамас Фатхи Карауи.

“Хамас бе принуден да отвърне и събитията ескалираха. Искаме мир … Египет все още може да изиграе роля и то добра роля да притисне Израел да спре атаките си”, каза той.

МРАЧНА СДЕЛКА

Но да се осигури примирие не е просто, когато твърдият военен отговор се смята за въпрос на гордост и чест. Ръководителят на Хамас Мешаал изрази задоволство от способността на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване