07/15/14 11:12
(http://pik.bg)

АБВ: Кризата с КТД се задълбочава от серия нелогични действия

АБВ: Кризата с КТД се задълбочава от серия нелогични действия

Обясненията, които до момента се дават за състоянието на КТБ са незадоволителни. Цялата ситуация около банката е съпроводена от поредица нелогични действия. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ финансовият експерт към ПП АБВ Константин Проданов. Според него тиражираните пред обществото версии  за  липсваща информация в някои кредитни досиета на КТБ и заключенията, направени на базата на това, са несъстоятелни. „Дори и да допуснем, че имаше липсваща информация за тези кредитни досиета, следващият въпрос е как така тези кредити се обявяват за лоши и на база на това банката се обявява в несъстоятелност, и се взима решение там да бъдат налети милиарди държавни пари“, посочи той.  По думите на Проданов напълно лишено от логика е и решението да се проведе спешена процедура на одържавяване, вместо да се мине през стандартния за тези случаи процес и да се направи опит да се ангажират частни акционери.

Във връзка с проведените вчера консултации при президента Константин Проданов обясни, че постигнатият консенсус да се започне процедура за влизането на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС не бива да се приема като първа стъпка към влизане на държавата ни в еврозоната. За да се случи това, страната ни първо трябва да  членува в предприсъединителния механизъм ERM-2, посочи той. „България трябва да преседи там 2 години, в които се наблюдават допълнително някои макроикономически параметри, каквито са стабилността на валутния курс, инфлацията, бюджетния дефицит и размера на външния дълг. Ако преседим успешно в „чакалнята – ЕRM-2“, тогава влизаме в еврозоната“, обобщи Проданов. По думите му ползите от евентуалното ни присъединяване към единната европейска валута са повече от негативите, които биха могли да следват  това действие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване