07/15/14 21:37
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямистите в Ирак и Сирия вече са заплаха за Азербайджан

Началото на юли дари азербайджанското интернет общество с нов хит - видеозапис, на който се вижда как нападат човек и публично му отрязват брадата. След няколко часа впрочем клипът изчезна от ЮТюб.

Властите (наредили според мнозина записът да се махне от световната мрежа) заявиха, че пострадалият разпространявал “нетрадиционна религиозна пропаганда” в гр. Сабирабад, Източен Азербайджан.

“Брадатковците” са привърженици на салафитското течение в сунитския ислям. Властите подозират, че те изпращат доброволци от предимно шиитски Азербайджан да се сражават в Сирия.

През последните години азербайджанските салафити са били нападани неведнъж. Този път обаче инцидентът в Сабирабад не остана без отговор - скоро след него неизвестни атакуваха шиитска джамия в предградие на Баку.

Салафитите в Азербайджан явно надигат глава.

Азербайджан е светска държава и откакто е независим, властите в Баку гледат с лошо око стремежите на Иран да изнася ислямската си революция. Вече няколко години хвърлят зад решетките ту един, ту друг шиитски активист, протестирал срещу забраната за носене на хиджаб в училище.

“Хората не ни приемат”

Салафитите са най-активни в Северен Азербайджан, населен предимно с мюсюлмани сунити. Според хора, с които разговарях в градовете Гах, Загатала и Балакен, местните мъже лесно се поддават на пропаганда и от умерени сунити стават “уахабити” (както наричат салафитите в Азербайджан).

“Парите също си казват думата”, коментира мой събеседник и увери, че доброволците, пращани да се бият в Сирия, вземат от 2000 до 5000 долара. “Работа нямат изобщо, тъй че дават парите на близките си и заминават. Ако пък загинат, семействата им получават средства, за да върнат телата в родината”, добави той.

Азербайджанският сайт publika.az обаче помести “ексклузивно изявление” на азербайджанец, воюващ в редиците на джихадистите от “Ислямската държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) срещу сирийския президент Башар Асад - според текста салафитите отиват при въстаниците в Сирия, за да избегнат гоненията в Азербайджан.

“В Азербайджан ни критикуват много. Има обаче причина да сме тук. Търсете я най-вече в самия Азербайджан. Там ни притискат. Хората не ни приемат. Медиите ни атакуват, наричат ни уахабити”. Полицията ни реже брадите.Затова решихме да заминем за Сирия”, обяснява този човек.

“Молитвите - вътре”

Правителството впрочем твърди, че никой в страната не е преследван заради религиозните си убеждения.

“Азербайджан е цивилизована страна (. . .), толерантна страна. Всеки може да прави каквото пожелае, стига да не нарушава закона”, заяви за азерската редакция на Би Би Си Айдин Мирзазаде от управляващата партия “Нов Азербайджан”.

В интернета обаче е качен видеозапис, показващ как полицията задържа и разпитва минувачи в Стария град на Баку.

Скоро разбрахме, че полицаите са спирали вярващи, които посещават салафитската джамия “Ашурбей” - на две крачки от традиционната шиитска джамия в същия район.

Полицията потвърди, че е задържала хора - според нея, заради “жалби от местното население”.

“Ходещите там (в салафитската джамия) се опитват да провеждат молитви на улицата, а местните хора се оплакват. Полицията ги предупреди да се молят вътре в джамията”, заяви за Би Би Си Галиб Рахимов от столичната полиция.

“Аллах ни е дал танкове”

Правозащитници информират за десетки хора, хвърлени в азербайджански затвори заради религиозните си убеждения. Правителството отрича.

От 2012 г. зачестиха съобщенията за азербайджански граждани, заминали да воюват в Сирия. Според местния печат през последните две години в тази страна са убити над 100 азербайджанци.

Азербайджанските власти заявяват, че няма начин да се проверят тези данни, и осъждат решилите да се сражават в чужбина.

Критици обаче твърдят, че правителството не полага достатъчно усилия да разубеди заминаващите за Сирия.

Религиозният наблюдател Ариф Юнис отбелязва, че към Сирия се насочват все повече азербайджанци, а в самия Азербайджан се засилва верският радикализъм.

“Правителството трябва да си промени политиката . . . То не води диалог (с религиозните групи). В провинцията имаше вече сблъсъци на верска основа, но кабинетът не ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване