07/15/14 20:24
(http://pik.bg)

Калфин: Юнкер е един от малкото останали истински европейци в европейската политика

Калфин: Юнкер е един от малкото останали истински европейци в европейската политика

Жан Клод Юнкер е един от малкото останали истински европейци в европейската политика, който вярва повече в решенията, които се взимат на европейско равнище, отколкото в националните решения. Това каза пред "Фокус" Ивайло Калфин, бивш евродепутат, член на АБВ.

Според него, новият председател на Европейската комисия ще направи всичко възможно да стабилизира и да изведе напред Европейския съюз. „Това, върху което ще се фокусира Юнкер най-много е това, което правеше и през последните няколко години – стабилизация на Еврозоната.

По отношение на целия ЕС, конкретните му ангажименти бяха свързани с изработване на инвестиционна програма, която да генерира 300 млрд. евро от допълнителни инвестиции, разширяване на обхвата на програмата за младежка гаранция, премахване на границите на пазара на телекомуникациите, вкл. окончателно отпадане на роуминговите тарифи, пречките пред свободна търговия във всички страни.

Това са мерки, които дават много повече възможности за реализация на добавената стойност, която носи Европа. В този смисъл, мисля че бихме могли да очакваме едно свежо и добро начало на европейската политика“, смята Ивайло Калфин. Той каза още, че Жан Клод Юнкер е добре настроен ръководител, който изслушва аргументите и не би трябвало да има партийно отношение към България, който и да е на власт у нас.

Ако обаче нямаме аргументи, а настояваме за нещо или не знаем какво искаме от ЕС, то не трябва да очакваме компромиси, допълни Калфин. Без значение от цвета на правителството, България трябва ясно да реши какво иска от ЕС в следващите пет години и тази политика да се следва трайно, независимо кой е на власт, категоричен беше Калфин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване