07/16/14 23:06
(http://www.klassa.bg/)

30 мин. на слънце гонят безсънието

 Тридесет минути на пряка слънчева светлина дневно или работно място близо до прозореца гонят безсънието нощем и укрепват съня. Това се дължи на благотворната сила на витамин D, съобщава електронният сайт на вестник “Кориере дела сера”, позовавайки се на американско проучване. Учени от университета в Чампейн (Чикаго, Илинойс) и техни колеги от университета в Тайпе (Тайван) изследвали доброволци - служители в офиси, със специален уред за измерване на съня.

 

Изследването установило, че благодарение на 173% повече естествена светлина, които получават по време на работа, хората от групата до прозореца спят с 46 минути повече нощем и се радват на по-качествен сън. Те имали по-висока физическа активност, спортували повече и се чувствали по-удовлетворени от живота. За разлика от колегите си, работещи на изкуствено осветление, които отговорили на въпросите от проучването, че чувстват умора и спят неспокойно.

 

В изследването се подчертава, че най-благоприятна за физическата форма и качествения сън е светлината през първите часове на деня. С оглед на това, че човек обикновено не избира мястото си на работа и че доста хора са принудени да работят на изкуствено осветление, учените препоръчват обилни “слънчеви бани” в свободното време преди работа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване