07/16/14 11:42
(http://e-vestnik.bg/)

На път за работа под ракетите. Истории от Израел на българи от Фейсбук

Любителска снимка от Фейсбук

Какво става в Израел? Новините са пълни с репортажи от ивицата Газа, където израелските ракети удрят убежища на Хамас.

Но няма репортажи за ракетния обстрел на Хамас срещу Израел. От известно време организацията, която е на власт в ивицата Газа, е снабдена с далекобойни ракети с обсег 100 километра и стреля непрекъснато. В обсега на ракетите са Тел Авив и десетки градове в Израел. Какво се случва? Ето разкази от първо лице на български преселници там.

Ал. Б., българска преселничка в Израел, Яфа, Тел Авив:


Да. Хората, които живеят далеч нямат и най-малка представа. Сутринта имахме обстрел точно когато пътувах за работа. Нямаше къде да се скрия както ни инструктират и не ми остана нищо друго освен да се любувам на точните попадения на „Железен купол” (б. р. - системата за противоракетна отбрана на Израел – виж тук) – свали три ракети, наистина красиво. Снимах, но не ми се получи добра снимка. (16 юли, сряда)…

Любителска снимка от Фейсбук

Но най-хубавият подарък за рождения ми ден беше успешната евакуация на сина ми, който рано сутринта отлетя за България. Един приятел сутринта ме попита как ще празнувам този ден. Казах му: „Ще танцувам под дъжда от ракети”. И наистина имаше мнооого фойерверки и звукови ефекти, даже специално ми организираха и димни завеси, досущ като на концерт на Мадона, примерно. Лягам си замаяна, като подозирам, че в последния час на празника ми може да имам още ефектни изненади. Мирна нощ ви пожелавам.И много любов. (14 юли, понеделник)


Военни ъпдейти от Тел Авив

От Raya S, българска преселничка в Израел

Айде, първите ракети след прекратяването на огъня пристигнаха (б. р. – вторник, 15 юли вечерта, след обявяване на примирието).

Това на снимката е съзвездието “Най-голямата мечка”, образувано от ракетите на Хамас над Тел Авив. (12 юли, събота)

Любителска снимка от Фейсбук

Есемесите със заплахи за убийства към жителите на Израел от хора на Хамас продължават от което вече се роди цял нов мини-фолклор, и се превърна в състезание за това, кой ще даде най-добър отговор на терористичен текст. Групите в социалните мрежи се наводниха със скрийншот-ове на съобщенията.

През това време Хамас не губиха време само в изстрелване на ракети, но и хакнаха страницата на „Пица Домино” в Тел Авив. Моментално към Хамас заваляха десетки поръчки за пица. След като „Пица Домино” си върнаха страницата, те използваха лицата на Хамас (от снимките, които самите хамасци качиха в страницата) за реклама на пицарията си, с текст „Не можете да победите израелския глад за пица”.

Тази сутрин Джон Кери посети Египет и представителите на двете държави заедно настояха за прекратяване на огъня. Израел моментално се съгласи. А Хамас моментално отказа, и за пореден път доказа,че всеки опит на Израел за установяване на мир, бива ввзиман от тях за „слабост на противника” им, както многократно споделих с вас в предишни текстове. Сега това е официално изказване на Хамас, а не просто моето мнение. Също толкова официално, колкото официалната им политика да ползват цивилните си за жив щит. (15 юли, вторник)

Парче от ракета на Хамас. Любителска снимка от Фейсбук

В крайна сметка по света протестите за спиране на “израелската агресия” в Газа продължават . И докато Израел се опитва всячески да я спре, Газа заявява,че не желае това, и такова решение е ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване