07/16/14 21:50
(http://www.klassa.bg/)

Обстановката по Южното Черноморие се нормализира

 Обстановката по Южното Черноморие постепенно се нормализира след проливния дъжд.

Запазва се обаче бедственото положение в община Приморско.

Отворен за движение е главния път в отсечката от Атия до Черноморец, но заради наводнения пътен участък край Аркутино пътя Созопол - Приморско остава затворен. Непроходим е пътя между селата Веселие и Росен.

За програма "Хоризонт" на БНР главният секретар на община Приморско Мария Георгиева уточни, че няма пострадали хора. Тримата рибари, които бяха в неизвестност, са спасени с високопроходима техника, както и шестима души, закъсали на пътя край р. Ропотамо, както и един пазач в същия район.

"Положението е овладяно. На тел 112 са подадени 60 сигнала за наводнени приземни етажи на сгради, но част от адресите се дублират", каза тя.

Главна причина за наводненията е спряно ел. захранване на наводнен трафопост,  довело до спиране на колекторно-помпените  станции.

Станцията към Китен вече работи, а се очаква до 18:30 ч. да заработи и втората станция в града и обстановката да се нормализира, допълни Георгиева. Комисия за оценка на щетите ще обиколи населеното място утре.

Във варненската община Бяла също беше обявено бедствено положение след поройния дъжд следобяд. Кметът на гр. Бяла  Атанас Трендафилов каза за "Хоризонт", че щетите от пороя там са само материални и са основно по уличната инфраструктура. Няма човешки жертви.

В местността Карадере пожарната е оказала помощ на 8 души, каза кметът и уточни че къмпингуването там не е законно. На терен в Бяла работят 6 екипа на пожарната.

Десетки превозни средства, автомобили, камиони, ТИР-ове и автобуси са в капан при Черноморец, където пътят е непроходим.

Транспортната тапа започва от созополското село Атия по главния път и стига чак до входа на града. Пътят е затворен в двете посоки.

20 хотела и близо 70 жилищни сгради са наводнени в Приморско. Наводнени къщи има още в селата Веселие и Ясна Поляна. Обстановката, обаче, постепенно се нормализира, каза кметът на Приморско Димитър Германов.

"Има екипи, които работят по сигнали за наводнени приземни етажи. В този смисъл нещата са нормални. Има сериозни поражения на някои от пътните настилки, но нормално е за момента", заяви той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване