07/16/14 11:55
(http://pik.bg)

Румен Гечев: Активите на КТБ трябва да бъдат продадени, за да избегнем фалит

Румен Гечев: Активите на КТБ трябва да бъдат продадени, за да избегнем фалит

Засегнатите хора от проблемите в КТБ са към 80 000 души. Говоря за държавни фирми, държавни служители, частници. Нашата парламентарна група вчера прие решение за КТБ. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от БСП Румен Гечев.

Министерството на финансите е отпуснало 1,7 млрд. лева за обезпечение на влоговете. Така е по закон. Ние предлагаме 2 млрд. лева от активите на КТБ да отидат в "Креди Агрикол" при нейното одържавяване и да се използват за разплащане с българските граждани и фирми. По този начин българските данъкоплатци няма да бъдат ангажирани.

Проблемът с КТБ е в самото КТБ. Активите на банката трябва да бъдат продадени. По този начин спасяваме стотици български фирми от фалит. Тези фирми ще продължат да работят и да плащат данъци. Това ще е добре и за икономиката, разкри Гечев. Ще решим проблема минимизирайки загубите и без да ангажираме допълни средства от бюджета.

Това решение трябва да бъде обсъдено и взето от парламентарните групи. Едва тогава може да преминем към обсъждане в пленарна зала. Не можем да се ангажираме със срокове. Това е въпрос на преговори.

По закон единствено БНБ може да реши кога ще отвори врати БНБ. Всички депозити над 100 000 евро ще бъдат обезпечени с активите на банката, но без изплащане на лихвите. Ще бъдат изплатени само главниците, завърши Гечев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване