07/21/14 12:08
(http://pik.bg)

Константин Пенчев: Проблемът с КТБ е проблем на институциите

Константин Пенчев: Проблемът с КТБ е проблем на институциите

Проблемът с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) е изцяло проблем на институциите у нас. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев в ефира на TV7.

По думите му противоречивите действия на институциите по казуса КТБ създават усещането за умишлен сценарий.

"Очакваха, че нашият народ е незрял, но хората реагираха не както очакваше ръководството на Българска народна банка (БНБ)”, допълни той и подчерта, че дори банката да е била лошо управлявана все пак в нея е имало държавни пари, а ден преди започването на кризата в нея, централната банка е обявила, че КТБ е стабилна и е разрешила придобиването на "Креди Агрикол".

Той заяви, че заради непремерените действия на някои институции хората са се стреснали, а това е довело и до поставянето на КТБ под специален надзор.

"Според мен идеята е била да се събори банката, но тези, които се опитаха да го направят, не очакваха, че това може да породи верижна реакция. Слава богу спряха разрастването й навреме", подчерта омбудсманът.

Той посочи, че акционерите в банката, както и вложителите, имат основания да заведат дела. По думите му няма условия нито за банкова криза, нито за финансова.

По-рано социолози коментираха, че кризата с КТБ е заради политическа корупция и сблъсък на групировки, но въпреки това доверието в българските банки остава високо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване