07/22/14 06:44
(http://e-vestnik.bg/)

Възхвали за стогодишнината на Юрий Андропов, гонителя на дисидентите

Франс прес

Юрий Андропов на трибуната на Мавзолея на Ленин. Снимка: архив

С изложба в Москва и филми, излъчени по телевизията, Русия почете тези дни паметта на Юрий Андропов - бивш съветски лидер, оглавявал навремето КГБ и жесток гонител на дисидентите, но смятан за “талантлив човек” от Владимир Путин.

В послание, прочетено в края на юни при откриването на изложба по случай 100-годишнината от рождението на Андропов, починал през 1984 г., руският президент изтъкна качествата му като “водач на (комунистическата) партия и държава, талантлив човек, дарен с огромен потенциал”.

Изложбата не подсеща за каквито и да било намерения да се преразгледа ролята на Андропов - за хората на Запад той остава преди всичко човекът, пратил в психиатрии дисиденти като Наталия Горбаневская, Леонид Плюшч и генерал Петро Григоренко, оставил мнозина от тях да загинат по лагерите, като поета Юрий Галансков, умрял на 33, и духовния водач на адвентистите от седмия ден - 85-годишния Владимир Шелков.

Империалистически тайни служби

Изложбата, която ще може да се види до август, показва само официални документи, без никакъв коментар. По стените са окачени цитати от Андропов с нападки срещу “империалистическите тайни служби” и техните “вредителски операции” - те връщат посетителя в атмосферата на съветската пропаганда от времето на студената война.

Целта безспорно е да се почете паметта на Андропов, но редица изложени документи изглеждат като “уличаващи доказателства” за наблюдател от Запада.

Например писмо от 1951 г., адресирано до Политбюро (бел. на АФП: висшия орган на властта в Съветския съюз), в което Андропов, тогава инспектор на Централния комитет в балтийските страни, отскоро под съветска окупация, иска разрешение да депортира литовски селяни, успели да избегнат първата вълна от арести.

Голяма част от експозицията демонстрира ролята му като посланик на СССР за смазването на антикомунистическото въстание в Будапеща със съветски танкове.

Най-интересните експонати хвърлят светлина върху периода 1967-1982 г., при управлението на Леонид Брежнев, когато Андропов ръководи зловещата съветска тайна полиция КГБ.

Подписани от него документи, засягащи дисидента Юрий Орлов и бореца за емиграция на евреите Анатолий Шчарански, показват как КГБ е решавал предварително съдбата на дисиденти, изправяни проформа пред съда.

Хайката срещу дисидентите

В доклади за Политбюро Андропов описва подробно как са следени заради “антисъветската им дейност” писателят Александър Солженицин и академикът дисидент Андрей Сахаров.

Уредниците на изложбата обаче са заобиколили най-мрачните страни от андроповската хайка срещу дисидентите, пращани с дългогодишни присъди в лагери или на заточение в Сибир, затваряни в лудници и третирани с невролептици, макар и психично здрави…

Други документи отразяват тревогите на КГБ, след като на Запад са прехвърлени нелегално мемоари на Никита Хрушчов, представящи историята понякога различно от официалната версия на Кремъл. Андропов предлага на Политбюро да се претърси негласно “дачата” на сваления от Брежнев бивш първи човек в СССР, където можело да има скрити ръкописи.

Между официалните документи е поставена и плоча на американска джазова група - Тексас джаз лаб бенд. Това цели да потвърди реномето на Андропов като ценител на джаза и американското уиски, при все че съветският държавник яростно критикува Запада, неговите “декадентски ценности” и начин на живот.

Почти идеален ръководител

В чест на стогодишнината от рождението на Андропов телевизиите в Русия излъчиха редица филми в негова прослава.

Юбилейната изложба и филмите създават образа на един почти идеален ръководител, фин дипломат, скромен човек, близък до интелигенцията, малко нещо поет, реформатор по дух и аскет в живота.

“Типичен съветски надзирател, той газеше човешките права. Андропов ръководеше организацията, преследвала най-забележителните хора в страната ни”, коментира обаче историкът Никита Петров, член на дисидентската неправителствена организация “Мемориал”.

Официалните почести, отредени на Андропов, се вписват в кампанията за реабилитиране на съветското минало, водена от Владимир Путин ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване