07/22/14 10:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Нова експертиза по делото за присвояването на КТБ


Експертиза, разпит на свидетели и други нови материали са постъпили по делото за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана известно днес в Софийския апелативен съд в началото на заседанието за мерките за неотклонение на четиримата задържани - председателят на управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Орлин Русев, главният касиер на банката - Маргарита Петрова, главния счетоводител на банката Мария Димова и нейният заместник - Боряна Кючукова.

Софийският градски съд остави в ареста Петрова и Кючукова и постанови парична гаранция от 10 хил. лв. за Орлин Русев и домашен арест за Мария Димова. Прокуратурата се отказа да протестира наложените им мерки.

Днес страните поискаха време, за да се запознаят с новопостъпилите материали. Така  най-рано заседанието на съда ще започне след 11.30 ч.

Според обвинението Русев и Маргарита Петрова са присвоили 206 млн. лв., а двете счетоводителки са им помагали.

В определението си съдия Пенка Велина от Софийския градски съд записа, че основна слабост на разследването е липсата на счетоводна експертиза, която би могла да изясни твърдението на прокуратурата. Освен това според съда, щом има данни, че от банката са били присвоявани средства, то би трябвало да има данни и, че и Цветан Василев е извършил престъпление. 

Все още не е ясно дали представената по делото експертиза е счетоводна или е нова графологична.

Първоначалното лансираната от самото държавно обвинение версия за изнасяне на сумата в чували е изоставена и прокурорите защитиха тезата, че действията на обвиняемите са запонали от края на 2011 г. и са приключили на 19 юни тази година - ден преди в банката да влязат квестори.

По делото няма данни дали подобна сума липсва от банката, но е установено, че на 19 юни от фирмата мажоритарен акционер в банката - Бромак ЕООД (собственост на Цветан Василев) е изтеглила на каса сумата от 206 млн. лв. Според държавното обвинение подобна транзакция не е осъществена, а е била симулирана, за да се прикрият липси в трезора на банката. Обвиняемите са извършили дейстивия, с които са симулирали тази транзакция, която била оформена като заем от КТБ до Бромак, като впоследствие в него встъпили и други дружества, сред които и БТК.

От заседанието на мерките за неоткление на първа инстанция остана неизяснено  дали от касата на КТБ липсват пари, нито в чия полза е извършено присвояването, нито кога е станало самото присвояване.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване