07/22/14 20:50
(http://pik.bg)

Обезвредиха опасна морска мина край Каварна

Обезвредиха опасна морска мина край Каварна

Опасна морска котвена мина беше обезвредена на 500 метра от местността ”Яйлата” до Каварна, информират от Щаба на Военноморските сили.

Мината е немски образец „R” - галваноударна и ударно-електрическа и се е намирала на 2 метра дълбочина на 10 метра от брега.

След обезопасяване на района мината е подривена на място, като следва мощна вторична детонация.

Използваното вещество в този тип мини е 90 кг. „ТХА”, което е еквивалента на 130 кг. тротил. Предназначението на подобен тип мини е за поразяване на подводници и надводни кораби с малко и средно водоизместване.

Мината е открита на 17 юли от водолаз в местността „Чалъ Борун”. След подадения сигнал, получено искане от Областния управител на Добрич и заповед от Командира на ВМС, на място е изпратена групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини.

Ръководител на групата е капитан – лейтенант Атанас Маринов, водолази са главен старшина Димитър Македонски и главен старшина Ивайло Чавдаров, а медицинското осигуряване е от главен старшина Юри Пискулийски. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване