07/22/14 06:43
(http://e-vestnik.bg/)

От България до Полша - украинската криза показа различията в бившия съветски блок

Асошиейтед прес

Полският външен министър каза остри думи за свалянето на пътническия самолет на “Малейжа еърлайнс” в Украйна. Той обвини за катастрофата подкрепени от Русия “бандити”. Но в по-голямата част от Централна и Източна Европа, лидерите се въздържаха от категорични оценки, като изразиха шок, но отказаха да коментират повече, докато не бъдат установени повече факти.

Тази предпазливост не е изненадваща: няколко бивши сателитни на Съветския съюз държави развиха през последните години по-тесни икономически връзки с Русия, в резултат на което не са склонни да заемат категорична позиция срещу Москва в украинския конфликт. Въпреки че всички осъдиха анексирането на Крим от Русия, те не са единодушни по въпроса какво повече да направят, като различията им са продиктувани най-вече от дълбочината на тези икономически връзки - и от това дали самите те не се чувстват заплашени от могъществото на Москва.

Предвид неизвестностите около самолетната катастрофа в четвъртък, повечето от тях нямат полза от соченето с пръст, особено при положение, че трагедията, при която загинаха 298 души, едва ли ще намали нарастващото руско влияние в региона, смятат експерти.

“Никой не бива да очаква промяна в отношенията между Русия и която и да е от страните в Централна Европа, докато не бъде представено ясно доказателство за участието на Москва”, твърди Дариуш Калан, анализатор в полския Институт за международни отношения. “Дори тогава е малко вероятно да настъпи радикална промяна в позициите заради вече завареното състояние на политическите, икономическите и енергийните контакти.”

“Най-категоричният отговор, който регионът може да си позволи, е временно и предимно реторично охлаждане на отношенията с Русия”, допълва Калан.

Други експерти обаче казват, че потвърждаването на руското участие в катастрофата би принудило региона да възприеме по-твърдо отношение към Москва.

В някои аспекти разделенията в бившия съветски блок отразяват напрежения по-нататък на Запад: Франция и Германия продължиха да поддържат бизнес отношения с Русия, докато САЩ възприеха по-твърда линия на поведение. По повод самолетната катастрофа германският канцлер Ангела Меркел заяви, че все още “няма яснота”, и показа по-голяма предпазливост от САЩ, където президентът Барак Обама свърза катастрофата със “сложно оборудване… идващо от Русия”.

“Трябва да бъдем внимателни да не прилагаме клишетата от Студената война върху региона”, предупреждава Якуб Грошковски, анализатор в Центъра за източни изследвания във Варшава. “Правителствата в Прага и Братислава действат по подобен начин на кабинетите в Париж или Виена.”

Някогашните съседи на Русия от съветския блок обаче са изправени пред взимането на необичайно трудни решения. Регионът има история на зависимост от руския петрол и природен газ. Икономическите отношения се задълбочиха още повече, след като глобалната финансова криза през 2008-2009 г. принуди някои държави да сключат нови икономически споразумения с Русия. Когато западните пазари се свиха, експортно ориентирани страни като Чешката република се насочиха към Русия, Китай и други места в търсене на нови възможности.

Най-твърда позиция към Русия поддържат Полша, трите балтийски страни и Румъния - всички те са държави, които се страхуват за собствената си сигурност, защото са близо до Русия. И, за разлика от съседите си, те се опитват да ограничат руското влияние у дома. Големият брой на етническите руснаци в Естония и Латвия - съответно 25 и 30 процента от населението - засилват техните страхове.

След самолетната катастрофа лидерите на балтийските страни призоваха за международно разследване и много политици побързаха да обвинят Москва за ролята й като предполагаем доставчик на оръжие за украинските сепаратисти. Бедствието подчертава “необходимостта да се сложи край на влиянието на сепаратистките въоръжени групи, подкрепяни от Русия”, каза естонският президент Тоомас Хендрик Илвес в петък.

Полският външен министър Радек Шикорски заяви, че е разтревожен от сведенията, че украинците са прехванали и записали телефонни разговори, които създават впечатление, че проруските сепаратисти може да ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване