07/23/14 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Най-купувани са двустайните за около €39 000

 Българинът най-често купува двустайно жилище средно за 39 000 евро, сочат данни на „ЕРА България“.

 

Статистиката сочи, че 41% от продажбите за този период са именно този тип апартаменти. От всички имоти на пазара

 

жилищата се

 

продават почти два пъти по-бързо

 

Към месец юни времето за реализиране на сделка отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас, при 120 дни през 2013 г. Това показва, че първото полугодие е било най-подходящото време за покупка на жилище.

 

По данни на брокерите от компанията през първите шест месеца на 2014 г. в градовете Варна и Бургас има 35% по-малко сделки с недвижими имоти, сключени с руски граждани, в сравнение със същия период на миналата година.

 

„Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно

 

дава отражение върху интереса

 

към покупка на втори дом“, смята Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

 

Въпреки това продължава ръстът на броя на продажбите, като агенцията отчита за първото полугодие увеличаване на сделките с жилища с 64% спрямо същия период на 2013 г. Повишен е интересът към покупка на жилища в София през месец юни. Според специалистите това се дължи на политическата обстановка и на банковата криза. Очаква се този тренд да продължи и през следващите месеци.

 

На европейско ниво е налице слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти през 2014 г. Положително влияние оказват и все още запазващите се ниски цени на ипотечни кредити. Очакванията до края на годината са цените на жилищата в големите столици на Европа да се запазят по-устойчиви, отколкото в по-малките градове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване