07/23/14 20:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Орешарски няма да номинира Вигенин за еврокомисар


Правителството в оставка няма да направи номинация за български еврокомисар. Пламен Орешарски се отказва да предложи Кристиан Вигенин, за когото основно лидерът на БСП Сергей Станишев лобираше усилено през последните седмици. Това потвърдиха пред "Дневник" източници, запознати с разговорите в деня, в който премиерът депозира оставката на кабинета.

След последното редовно заседание на правителството, земеделският министър Димитър Греков каза пред журналисти, че темата с номинацията е обсъждана (тя не фигурираше в официалния дневен ред), но е отложена за следващия път. По-късно на пресконференция вицепремиерът Даниела Бобева също потвърди, че темата е била в допълнителните точки, но отказа подробности и беше лаконична, че "когато решим, ще съобщим официално кой е избран".

Няколко фактора са повлияли за това решение - индикации, че дори кабинетът "Орешарски" да излъчи Вигенин, служебното правителство ще смени номинацията (това е възможно във всеки момент преди официално да започнат да се разглеждат кандидатурите), разговорите на премиера с председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер през миналата седмица, както и обтегнатите отношения между премиера и партията-мандатоносител и нейния лидер.

На заседанието днес е обсъждано отново, че ако Кристалина Георгиева има шансове за т.нар. позиция на външен министър на ЕК е естествено това правителство да я подкрепи. Но е било припомнено и че след последните преговори в Брюксел този пост може би ще бъде за социалист и затова може да бъде предложен Вигенин, това разказа пред "Дневник" участник в обсъждането. Но до категорично решение не се е стигнало.

Станишев и депутати от неговия кръг през последните дни атакуваха остро евентуална номинация на настоящия български еврокомисар Кристалина Георгиева (Орешарски заяви през миналата седмица след срещата си с Юнкер, че я покрепя за наследник на Катрин Аштън и остана уклончив, че ако е за друг ресор ще мисли). Те твърдят, че социалист от България има шансове за високи позиции, макар че в Европа за този пост се говори за италианския външен министър Федерика Могерини, която е от ПЕС.

Кандидатурата на българския външния министър не е и номинация на лявата партия, която е пред избор на нов председател, а се смята за уреждане на добър пост за близкия до Станишев - Вигенин.

Всичко по темата - четете в "Българският еврокомисар"

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване