07/24/14 07:57
(http://www.klassa.bg/)

Да върнем техникумите от миналото

 - Aкад. Воденичаров, в публичното пространство се коментира, че може да бъдете служебен премиер. Имали ли сте подобно предложение?

 

- Ще ви отговоря по този начин – аз имам задължения към Българската академия на науките и трябва да изпълнявам тях.

 

- Как ще коментирате политическата обстановка в страната? Какъв изход виждате?

 

- Хората, които са поели отговорността пред обществото да бъдат водещите в политическия живот, трябва да постъпят мъдро. Първо, трябва да седнат помежду си и да говорят, да изяснят своите виждания без излишно напрежение, възникнало по някакви причини между тях и да помислят как България може да излезе от тази ситуация. Ясно е, че предстоят избори – трябва обаче да се помисли каква ще бъде страната след изборите, да се планират неотложните стъпки преди зимата, защото виждаме какво се случва - лошо време, проблеми в енергетиката, банковата система. Просто трябва да се помисли как България ще прекара зимата без допълнителни сътресения. В името на добруването на страната политиците трябва да загърбят партийните пристрастия, да седнат, да обсъдят и решат всичко това.

 

- Вие като учен и гражданин как виждате тези неотложни стъпки?

 

- В момента имаме дупка в здравеопазването, проблеми в енергетиката и банковата система. За всичките тези теми трябва да бъдат събрани най-добрите специалисти в съответните области, които да дадат своето мнение какви да бъдат тези неотложни стъпки, да изготвят предложения в определен срок, които да бъдат обсъдени. И това трябва да стане сега, а не да се чакат изборите. В момента нещата се гледат през призмата на партийни пристрастия, а нещата са повече от сериозни.

 

- Как БАН може да допринесе за това?

 

- БАН все пак е експертният център на страната, много от нашите сътрудници могат да бъдат полезни, ако бъдат поканени.

 

- Допитват ли се до вас институциите, когато трябва да взимат важни решения?

 

- Разбира се, непрекъснато към БАН има поставяне на въпроси за мнения във всички области – в областта на стопанските въпроси, за защита на населението, за природните бедствия. Об­­ръщат се непрекъснато към нас.

 

- Какво е финансовото положение на БАН в момента?

 

- Положението е такова, че тази година не получихме средствата, които очаквахме. Реално повишението в бюджета ни беше с 1,5 млн. лв., които насочихме към участието в една международна програма и изпълнение на други ангажименти на Академията. В момента ние сме единствената държавна структура с най-ниската средна заплата от 630 лв., а млад научен работник започва с 410 лв. на месец. Това е неприемливо. Мисля си, че е хубаво, когато се прави новият бюджет, да се отчете, че не може науката в България да се развива успешно при една такава финансова рестрикция. В момента над 45% от общия бюджет на Академията са от външни поръчки към учените, което е успех и доказателство, че те са търсени не само в България, но и в чужбина. Но както каза преди един месец научният съветник на г-н Барозу: „Никой не трябва да ви заблуждава, че парите по европейските програми са парите, които трябва да издържат науката. Те са само глазурата на тортата, основата трябва да я даде държавата.” Ние вече губим много млади учени. Из­­клю­чително трудно намираме хора, които имат не желанието, а възможността да работят при нас. С парите, които им предлагаме, те не могат да си платят храната за месеца... как ще гледат семейства, ще купуват жи­­лища и т.н.

 

- Намират ли се изобщо млади учени в БАН?

 

- Има дипломанти, които правят дипломните си работи в различните институти на Академията, и някои от тях остават, както и някои от аспирантите, които имаме. Но лошите финансови условия просто отблъсват младите. И това не е само в БАН. Голяма част от най-качествените млади хора търсят препитание в чужбина и това стана постоянно, болестно състояние.

 

- Мислите ли, че можем да обърнем тази тенденция?

 

- Разбира се. Аз живея с тази надежда и не защото съм наивен, а защото съм говорил с много млади хора, които са напуснали страната. Те милеят за България и са готови да се върнат, ако условията станат нормални. Това означава ред, законност, добро заплащане. Ако това се случи, те с удоволствие ще се върнат, защото техният социален статус в чужбина не е добър. Те не са хората, които са обгрижвани от обществото, те се чувстват като насадени навън.

 

- А какво все пак мотивира младите учени, които са в БАН?

 

- Науката ги мотивира. Първо, ако тя не доставя удоволствие, човек просто не би се захванал с нея. Же­­ла­нието да научиш и да направиш нещо ново или, както се шегуват хората – просто да си задоволиш любопитството, мотивира младите хора да останат в БАН.

 

- Имате ли съкращения тази година?

 

- Не, не. Поне за малките заплати имаме пари, защото миналата година бяхме стигнали до положението да пускаме хората в неплатен отпуск.

 

- Във Фонда за научни изследвания продължава да има напрежение. Много време мина, доста министри се смениха, а той така и не заработи правилно. Защо?

 

- Радвам се, че през единия месец, през който аз бях министър, поне успях да закрия двете сесии, в които имаше нередности. Всичките дела, които след това се заведоха срещу моето решение, не спечелиха, което показва, че все пак е било правилно. Проблемът във фонда е, че липсата на достатъчно пари поражда напрежение. И в новата сесия, която в момента се обявява през август, пак няма пари... А хората вече две години нямат проекти и пак ще се създаде напрежение. Когато фондът започна работа преди 15 години, в него имаше 150 млн. лв. В последните години средствата са по 11 млн. лв.

 

- В момента има много спорни теми относно новия закон за средното образование – като например трябва ли да се повтаря от първи клас. Като бивш министър на образованието какво мислите?

 

- Стана много несполучливо това, че един закон за средното образование, който беше почти завършен преди повече от година, не можа през последните осем-девет месеца да се приеме в завършен вид. Мен ме безпокои най-много въпросът със специалното образование. Когато бях министър, поставих въпроса да се върнат отново техникумите като средство за специално образование. Бяхме се договорили с индустриалци, с общини да се започне работа в тази насока, след което се заговори за въвеждане на дуална система, която не е най-подходящият модел за специално образование у нас. Тя е удачна за страни като Германия, където във всяко градче и селце има по някое промишлено предприятие, а в България не е така. Ние нямаме икономическите условия за това нещо. Затова просто трябва да се върнат техникумите в предишния им вид. В предприятията нямат хора изпълнители. Те са вече над 60 години. А под тази възраст е трудно изобщо да се намерят. Всеки индустриалец плаче за кадри – няма стругари, няма заварчици... Техникумите са направили България индустриална държава, а не дуалната система. Колкото до повтарянето в първи клас – мисля, че учителите изобщо не трябва да допускат такива случаи.

 

- А какво мислите за идеята да има само един учебник?

 

- Задължително трябва да е така. Не може да има по 5 - 6 учебника по предмет. Другото задължително е учебниците да се пишат от учители, и то от добри учители.

 

- Ако трябва да следваме Европа обаче, връщането към единен учебник не е ли крачка назад? Издателствата също са твърдо против тази идея.

 

- Ние какво трябва да правим - да обучаваме деца или да подкрепяме издателства? Хайде да обучаваме деца. В момента едно дете, ако се премести в друго училище, то няма да знае за какво става дума, защото се учи по различни учебници. Задачата е качествено образование за децата, а не поддържане на издателства. И пак казвам – учебниците трябва да се пишат от учителите. Аз правя голяма разлика между учител и преподавател. Преподавателят пренася знания от едно място на друго, а учителят учи. На нас ни липсват учители.

 

- Учителите много намаляват. Как можем да върнем интереса към тази професия.

 

- На учителите трябва да се върне статутът – както финансовият, така и престижът им в обществото. Зап­латите им трябва да бъдат променени нагоре. В същото време обаче не всеки става за учител. И както има приемни изпити за ученици, така трябва да има и приемни изпити за учители. Дипломата от университет не стига. И който мине изпита, да знае, че има една осигурена работа и уважение – на учениците и обществото, и мисия да създава качествено образование. Учи­те­лите трябва да бъдат оценявани всяка година, а мерилото за тяхната оценка да са знанията на ученика.

 

- А кога трябва да се завършва средно образование? И този въпрос е доста спорен в момента.

 

- Всичко е описано в закона, който не се прие. Сега има нова дискусия. Но дискусиите са нещо всекидневно, а когато един документ е приет на 75%, той трябваше да се приеме докрай. Аз подкрепям идеята за разделянето на два етапа в гимназията – след 10-и и след 12-и клас. Всеки ученик индивидуално трябва да реши къде му е таванът. Тази структура на средното образование дава възможност да се откроят тези, които искат да продължат образованието си според интересите си.

 

- Реформата във висшето образование също се бави. Каква според вас трябва да бъде тя?

 

- Във висшето образование нещата са много прости, но трябва воля, за да се постигнат. След като с бюджета се поддържа обучението, държавата трябва да каже от какви специалисти има нужда – колко лекари, колко инженери и т.н. Хора, от които зависи и стопанският, и духовният живот в страната. Тези необходими бройки наистина трябва да бъдат много добре подхранвани от бюджета. Другото трябва да се регулира. Не може хора, които искат да учат екзотични специалности, да имат претенцията държавата да плаща за това.

 

- Никой обаче не гарантира, че тези специалисти, в които се инвестира, ще останат тук, особено лекарите. Държавата няма ли да е пак на загуба?

 

- В много страни, особено азиатски, а даже и в Близкия изток – държавата плаща обучения, стипендии, даже и в чужбина, но студентите имат задължението, след като завършат, да работят в страната си и така да възвърнат вложеното в тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване