07/24/14 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Децата и библиотеките

 Четат ли все повече подрастващите и има ли наистина тенденция да се връщат обратно в библиотеките. Според последните проучвания на статистиката читателите в българските библиотеки са се увеличили със 172 000 души в сравнение с предходната година. Дали обаче това се отнася и за децата? Според директора на Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека Ирина Александрова интересът към компютъра вече е преодолян и наистина подрастващите посещават все повече библиотеките. Публикуваме позиции по темата.
Ирина Александрова, началник на Детско-юношеския отдел на Столична библиотека: Мишката няма да измести книжката

 
Преди време имаше отлив, но сега децата започнаха да се връщат към библиотеките и смея да твърдя, че първоначалният интерес към компютъра е преодолян. Всъщност отливът беше точно в годините на промените, като причините според мен се коренят в обществото като цяло. Добре е, че стартираха много национални програми за четене, което накара децата отново да влязат в библиотеките. Например ние имаме хиляди читатели на година. При 60 000 тома, които притежаваме, мисля, че това е добро постижение. Обсегът на Детско-юношеския отдел на Столична библиотека обхваща деца до 16 години, като тенденцията е да се комплектува така, че да завърши учебният процес, т.е. да могат да се обхванат млади хора до 18 години. От известно време насам много се говори, че „мишката ще измести книжката“. Само че аз не съм съгласна с тази констатация. По-скоро това беше първоначалният страх от това. Дори мисля, че сега позициите са изравнени, едва ли някога едното ще надделее над другото. Разбира се, винаги ще има хора, които ще четат книги и такива, които ще четат само от таблети и компютри, но нещата винаги ще са съвместими.

 

Така вече десетилетия малките четат историите на Ян Бибиян. Тази година една от най-познатите и на много вече пораснали деца книга „Ян Бибиян на Луната“ от Елин Пелин дори навършва 80 години от първото издание. По този повод в Столична библиотека могат да се видят прекрасни детски рисунки. Имаме много книжки за историята на Ян Бибиян и дяволчето Фют, които са с различно оформление и илюстрации. Така децата имат и богат избор. Най-старата книга, която може да се разгърне тук, е от 1991 г. и все още е доста четена, защото събира и двете части в една. За съжаление обаче детските книги се амортизират най-бързо и затова се налага да се подменят. Все пак детето не пази книгата така както възрастният. Причината е, че то все още е в процес на приучване на това да има отношение към книгата като ценност.

Яна Йорданова, журналист: Четенето ги провокира да се състезават
Неотдавна кметът на София Йорданка Фандъкова призова в Студентски град да има повече библиотеки вместо кръчми. Не знам доколко това може да стане реалност, дори по-скоро е в сферата на добрите пожелания. Факт е обаче, че и последните проучвания на статистиката сочат, че младите хора наистина се връщат в библиотеките. Кои са причините за това? Всъщност според Българската библиотечно-информационна асоциация това се дължи най-вече на факта, че книгите стават все по-скъпи и че не всички деца успяват да си го позволят. Също така библиотеките вече били по-комфортни като помещения - с компютри и цветни мебели. Не знам дали това е достатъчно основание, но винаги когато се дискутира темата за децата и книгите, се сещам за Даниел Георгиев от Русе. Тийнейджърът спечели конкурс за най-четящото дете в България. Даниел решил да се включи в националната кампания „Забавното лятно четене” и така през ръцете му преминали цели 213 заглавия. Кое обаче е важното - трябва да отбележим, че интересът му към книгите е насърчаван от майка му, която работи в регионалната библиотека. Така че Дани е поредното доказателство, че семейството и средата, в която израстват децата, всъщност са първостепенни за формирането им като личност. Също така се оказва, че инициативите за насърчаване на четенето също имат голям успех. Така че това е повод да мотивираме децата по този начин. Едно такова начинание ще ги постави в конкурентна среда и всеки ще иска да представи себе си в най-добра светлина, ще ги провокира да се състезават. Трябва да отчетем и поне още две положителни неща. Едното е, че четенето ще отдалечи подрастващите от компютъра и социалните мрежи, а другото - ще бъде крачка напред в борбата с неграмотността. Срамно е все пак да прекръстиш писателя Ран Босилек на Рамбо Силек, или пък да твърдиш, че автор на романа „Дон Кихот” е Данте. Факт е, че се раждат и подобни абсурди, но те се дължаха точно на това, че младежите страняха от четенето. Така че, кой знае, библиотеките може и да не изместят заведенията, но поне пък може наистина да се превърнат в приятно място за подрастващите поне за няколко часа седмично. Все пак е много по-добре от това да са пред компютъра или пък в кафетата.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване