07/24/14 22:48
(http://www.klassa.bg/)

Дъждът отново наводни райони на Добрич

 Пороен дъжд  се изля в следобедните часове над Добрич и отново предизвика наводнения.

По данни на метеоролозите между 16 до 17 ч. в града са паднали около 22-23 литра дъжд на квадратен метър.

МВР съобщи, че са били подадени около 25 сигнала за наводнени обекти. Всички екипи на регионалното противопожарно звено са включени в отводняването на засегнатите обекти – основно частни домове в ниската част на града. Екипите са обходили местата и са направили оглед.

Разлив от около 50-60 сантиметра е имало в района на бул. „Русия", съобщи дежурният на Областния съвет за сигурност. Причината е била проблем с отичането на водата в посока с. Врачанци. Поради това кметът Детелина Николова е разговаряла спешно със зам.-кмета на Община Добричка Дико Иванов и от утре спешно започва работа по прочистването на канала.

Улица „Осъм“ е била под вода. Наводнен е бил и районът на бившия завод „Бряст“.

Мазите на къщите в района на Хуманитарна гимназия, които пострадаха и при наводнението от 19 срещу 20 юни, също са били наводнени. Там шахтите не са успели да поемат водата, съобщи секретарят на общината Румен Русев.

Уведомени са пожарната и ВиК, за да се заемат с отводняването и продухването на шахтите.ь

Към 19 ч. пожарникарите и спасителите са реагирали на повече от половината сигнали и те са обработени.

Очакването е след оттичането на водата обстановката в града да се нормализира.

Междувременно пострадалите от наводнението на 20 юни се срещнаха с кмета Николова. Тя отговори на въпросите, които те бяха поставили в открито писмо, което внесоха в общината на 16 юли.

Кметът увери, че дерето на реката продължава да се почиства и това трябва да приключи до края на месеца. Започнала е повторна дезинфекция и дератизация на районите. Поради опасенията на живеещите в района на Хуманитарна гимназия, че след наводнението земята е заразена, общината ще възложи анализ на почвата, увери още кметът.

Тя съобщи, че на последното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бе решено за Добрич да се отпуснат първите 866 хил. лева за възстановяване на щетите, сред които и 331 723 лева по данъчната оценка на 49 имота на граждани, които са напълно разрушени или трябва да се премахнат. Но и на последното си заседание преди подаването на оставка правителството не прие постановление за това. Стана ясно, че 400 молби на пострадали вече са изпратени в Български дарителски форум, откъдето се очаква подпомагане със строителни материали.

Утре в Националния съвет на БЧК ще се изпратят и списъците на семействата, които ще бъдат подпомогнати със средствата, набрани от дарителската кампания на БЧК, като отделената сума за Добрич е близо 500 хил. лева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване