07/24/14 16:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Заради страх от контролиран вот БСП ще избира председател в тъмни стаички


Заради страх от контролиран вот и манипулации Националният съвет на БСП реши тайният избор на председател на партията да стане в тъмни стаички.

Според устава на социалистите партийният ръководител се избира с таен вот - бюлетина с имената на кандидатите, която се пуска в урна. Традицията е делегатите от една организация да обсъждат на групички избора си и заедно да решат за кого да гласуват.

Партийни членове и номинирани за поста обаче изразили на закритото заседание на пленума днес притеснения, че вече върви натиск от апарата и "Позитано" 20 да се гласува за един или друг кандидат, и настояли за гарантиране на тайната на вота. Така било решено в 41-те изборни бюра да се пригодят помещения за гласуване.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък отправил "другарска критика" към кандидатите за председател, че водели публична кампания, разказаха участници в заседанието. По думите им забележката била към Мая Манолова, която единствена води активна агитация за поста. Той не знае ли в Европа как става, възмути се социалист.

До момента номинираните за председател са 17, като отвод е направил само Милко Багдасаров. Предложения за кандидат-лидери могат да се правят до обяд в неделя, тъй като и 50 делегати на Конгреса имат право да излъчат номинация. Очакванията са в избора да останат основните претенденти - енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев, председателят на парламента Михаил Миков, депутатите Мая Манолова, Янаки Стоилов, Корнелия Нинова и Красимир Янков, бившият депутат Георги Кадиев и бизнесменът Георги Гергов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване