07/24/14 17:36
(http://pik.bg)

От "Позитано" разпоредиха: Червени кметове не могат да са кандидат-депутати

От "Позитано" разпоредиха: Червени кметове не могат да са кандидат-депутати

Националният съвет на БСП препоръчва на партийните организации да не издигат за народни представители действащи кметове на столетницата. Това гласи утвърденият механизъм за критериите и модела на ПГ, приет на соцпленума днес. Социалисти коментираха, че целта е да не  се оголва местната власт, съобщава bnews.

15% от бъдещата парламентарна група на БСП трябва да са заети от политически лидери, включително и от представители на коалиционните партньори. 20% са отредени места за политици и експерти в областта на социалната политика, 15 на сто са за икономисти  и финансисти, 20% се пазят за политици и експерти в областта на гражданското общество и 15 на сто - за специалисти в сферата на евроинтеграцията.

Минимум 40% трябва да е съотношението жени-мъже в червените листи и не по-малко от 30% трябва да дадат на млади депутати до 35 г.

Предложенията за депутати ще се правят до 5 август, а три дни по-късно пленумът на партията трябва да утвърди водачите на листите и броя на местата за коалиционните партньори и гражданската квота.

До 25 август отново заседание на Националния съвет на БСП трябва да приеме решението за окончателното подреждане и издигане на депутатите в червените листи по райони.

Сред критериите на социалистите за издигане на народните представители фигурират широка партийна и обществена подкрепа на кандидатите, осигуряване на обновлението на ПГ на БСП, привързаност към левия модел на управление на страната.

Освен балансирано присъствие на всички възрасти и основните професионални общности, трябва да има и равномерно регионално представителство на кандидатите, реализиране на маскимално допустимата от закона дължина на листата, гарантирано представителство в листите на структурите на гражданското общество.

Кандидатите трябва да имат висше образование със степен магистър, правна култура, умения за работа в екип и диалогичност. Освен това бъдещите соцдепутати трябва да притежават висока нравственост, вторитет и социална чувствителност.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване