07/24/14 09:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Парламентът прие оставката на кабинета "Орешарски" (хронология)


Очаквано Народното събрание събра кворум, за да обсъди и приеме депозираната вчера оставка на кабинета "Орешарски". "Дневник" проследи на живо случващото се в пленарната зала. 

12.11ч. Министрите напускат залата. Пред депутатските банки са застанали Петър Кънев и Корнелия Kинова (БСП) и колегите им от ДПС Йордан Цонев и Камен Костадинов. четиримата се ръкуват последователно с всеки от министрите. 

12.10ч. Оставката е приета. "За" гласуваха 93 депутати от ГЕРБ, 40 от БСП, 30 от ДПС, 14 от "Атака" и 3 независими. Против бяха 8 депутати от БСП. С "въздържал" се гласуваха 7 депутати от БСП и един от ДПС

12.07ч. "За мен беше чест и отговорност да работя в името на целта да имаме добре уредена държава", завършва словото си Орешарски. Правителството и депутатите от БСП и ДПС станаха на крака и го изпратиха с аплодисменти. 

12.06ч. Орешарски изрично подчертава, че оставката се обсъжда едва днес, а не преди месец, когато стана ясно, че мандатът ще бъде прекъснат, тъй като такава е била договорката между политическите сили, а не защото министрите са били вгледани в постовете си. 

12.04ч. Премиерът отчита работата на кабинета си. Реализирана беше крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални разходи, посочва той. Допълва, че има нови 40 хил. работни места в реалния бизнес. Справихме се и с едно от големите предизвикателна пред националната ни сигурност - бежанската вълна, казва той.

12.03ч. Още първите изречения на Орешарски са прекъснати от Михаил Миков, който от микрофона отправя забележка на фоторепортерите да не снимат от балкона на залата. "Ще ме питат, не може да така", казва Миков след като един от квесторите се е приближил да му обясни, че шефът на парламентарния пресцентър е позволил да се правят снимки. "Още няколко дни ще съм тук, има ред", допълва Миков. 

11.59ч. Миков закрива разискванията и дава думата на премиера Орешарски.

11.55ч. Адемов признава, че правителството не е успяло да направи много неща в социалната сфера, но не му е достигнало време. "И кворум, г-н министър, и кворум", допълва го председателят на парламента Михаил Миков. 

11.51ч. Провокиран от спора между депутатите социалният министър Хасан Адемов поиска думата. "Няма парламентарно мнозинство, което да може да извърши само непопулярните мерки. За да бъдат приети устойчиви решения, трябва да търсим консенсус", заяви той. 

Адемов опонира на твърдението на предшественика си Тотю Младенов, че безработните се увеличават, вместо да намаляват, като посочи, че 105 хил. безработни са започнали работа в реалната икономика.

11.46ч. Депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър репликира Нинова: "На ваше място бих бил по-скромен за постиженията си". Той обвинява левицата, че не е изпълнила обещанията си за разкриване на 250 хил. работни места, а вместо това се показва броят на незаетите хора. Младено опонира на всички изброени от колежката му от БСП постижения. "Манипулирате", отговори Нинова и подчерта, че обещанието за 250 хил. нови работни места е било в рамките на цял управленски мандат, т.е. за 4 години.


11.41ч. Нинова отчита, че управляващото мнозинство оставя на следващото правителство един голям и нерешен въпрос- пенсионната реформа. Призовава всички политически сили да търсят съгласие по този въпрос, защото пенсионерите трябва да имат гаранции за своето бъдеще.

11.40ч. Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова (БСП) направи преглед на направените законодателни промени в областта и обобщава: "БСП и правителството дадоха сигнал, че са социално чувствителни - дадохме на над 4 млн. българи да разберат, че не са сами в кризата".

Обръща се към премиера с думите, че заедно са направил грешка - не са приели актуализиран Национален план за действие по заетостта, за да осигурят работа на хората, които с изтичане на Оперативната програма "Човешки ресурси" са били освободени. "Добре, че икономиката тръгна и бяха разкрити близо 50 хил. работни места, за да имаме решение за част от тези хора", каза Нинова. 

11.30ч. Депутатите се върнаха в пленарната зала, а изказванията продължават. 

11.02ч.  Заседанието ще продължи около 11.30ч. 

10.58ч. Красимир Ципов от ГЕРБ поиска гласуването по оставката да бъде преди редовната почивка между 11 и 11.30ч. Предложението беше прието, но с процедурна хватка БСП успя да издейства все пак половинчасова почивка. 

10.50ч. Премиерът Орешарски излиза от пленарната зала

10.35ч.В пространно изказване депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обвини управляващото мнозинство, че не е направило нужните реформи и  че представя данни за фискалния резерв и дефицит, които не отговарят на реалностите. Тя повтори тезата на партията си, че е нужно този парламент спешно да вдигне лимита на тавана на дълга до 5 или 6 млрд.лв и така да се осигури възможност на служебното правителство, а след това и на редовния кабинет, да покриват всички плащания. 

10.18ч. От името на левицата депутатът и зам-председател на икономическата комисия Петър Кънев призова всички политически сили да се съсредоточат върху действията за съживяването на бизнеса, за да заработи икономиката.  Той повтори, че има нужда от облекчаване на административните изисквания към малкия бизнес. Призова ГЕРБ да не променя подготвената от кабинета методика за такста "Смет", както и да бъде променена наредбата за командировъчните. Кънев посочи, че има области, в които са задължителни спешни реформи и посочи като такива здравеопазването и държавната администрация. 

10.09 ч. Борисов се върна в пленарната зала

10.04 ч. Цветанов поздрави Зинаида Златанова за рождения й ден, както и "младия татко Ивайло Московски", който вчера се сдоби с втори син.

10.00 ч. От 421 дни управление в 404 имаше протести. Не ГЕРБ е виновна за противопоставянето, каза Цветанов. По думите му този парламент ще остане с най-дългото заграждение, което изолира девиза на парламента" Съединението прави силата".

9.55 ч. Думата взима зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него в днешния ден депутатите от различните парламентарни групи трябва да бъдат смирени и да съхранят достойнството на институцията Народно събрание. И напомни за случая "Костинброд", в което било заровено политическото противопоставяне. RT @tennisfanbg: Искам отчет на правителството, представен от Мариана!

— Sash (@tourbg) July 24, 2014
9.52 ч. Емил Георгиев от БСП репликира Лютви Местан: "Не съм съгласен, че това правителство беше правителство на малцинството. То през цялото време надявам се беше подкрепено и от вас. Не беше подкрепено само от ГЕРБ и от една група от 1000-2000 соросоидчета, които през цялото време бяха на хранилка на един мастит олигарх. Аз не се срамувам от това правителство, но се срамувам, че заради лични и корпоративни цели някои хора в тази зала са готови на национално предателство".

9.50 ч. Местан благодари за трудната работа, която имахме с кабинета "Орешарски" и пожела коректна, лишена от агресия и злоба предизборна кампания. Той отбеляза, че ДПС е единствената партия, която постъпи европейски и не подкрепи мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци.

9.47 ч. Лютви Местан обяснява причините за оставката на правителството: "Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС "в онзи четвъртък" . Би било твърде жалко да продължават анализите на тема "ДПС реши съдбата на кабинета". Не. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго - заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата "преяждане с власт". ДПС заяви, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта."

9.34ч. Лидерът на ДПС Лютви Местан: Фактът, че оставката бе подадена в годишнината от нощта на прословутия бял автобус е още една илюстрация за тежките условия, в които кабинетът "Орешарски" бе принуден да работи.

Местан допълни, че не приема "оценката за разрухата и катастрофата", защото чете в тази оценка желание да се спечели някакво предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после.

Ако избирателят не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна идеологическа коалиция, какво ще правим? Няма да съставим правителство? Ще отречем вота на суверена? Ще отречем този вот? Не разбираме така политическата отговорност, длъжни сме да намерим формата на управление, каза още Местан.

9.32ч. Мерджанов и председателят на парламента Михаил Миков поздравиха вицепремиера Златина Златанова за рождения й ден.

9.30ч. - Парламентът и правителството можеха да продължат и по-дълго, ако хоризонтът им не беше съкратен от една от подкрепящите правителството партии, заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. "Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които вчера дори не могат да се зарадват на оставката заради оставената разруха, беше правителството да си отиде. Това вече е факт, нека успокоим страстите, Парламентарни кризи е имало и преди, вероятно ще има и занапред", допълни той.


Според Мерджанов парламентът си отива, не защото не е можел, а защото най-голямата парламентарна сила не искала той да работи, и ако има нещо страшно, то това е бил отказът на една от парламентарните сили да спазва Конституцията и правилата на демокрацията. "ГЕРБ просто отказаха да са опозиция. В нито един момент близо 100-те представители на ГЕРБ действаха като група по саботаж, която по сигнал на пожизнения ръководител сядаше и ставаше, влизаше и излизаше, викаше или мълчеше", заяви Мерджанов.

Парламентарни кризи е имало и преди, вероятно ще има и занапред. Решението на тези кризи е ясно - това са изборите  в тях няма нищо страшно, каза още Мерджанов.

9.25ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе от пленарната зала.

9.21ч. Депутатите решиха разискванията по оставката да се предават пряко по държавните телевизии БНТ и БНР. 

9.19ч. Председателят на парламента прочете постъпилата с писмо оставка на министър-председателя Пламен Орешарски. Премиерът слуша с широка усмивка.

9.16ч. След като програмата на заседанието е уточнена Миков кани премиера и министрите му да влязат в залата. Министрите са посрещнати с ръкопляскания отляво и отдясно. Избират да стигнат до местата си като заобиколят трибуната на председателстващите и докато Миков води заседанието, зад гърба му един по един се здрависват с Мая Манолова и Алиосман Имамов.

9.02ч. Парламентарният председател Михаил Миков открива заседанието с ироничното: "Добро утро, многобройно народно представителство", след като вече е установил, че този път кворумът няма да създава проблем.  

9.00ч. Премиерът Пламен Орешарски влезе в сградата на парламента, плътно обграден от охраната си. Повечето министри също са в Народното събрание и чакат в кабинета на председателя Михаил Миков да се стигне до обсъждането на оставката, за да влязат в залата.Още от 8.30ч. голяма част от народните представители са в сградата, необичайна гледка за последните седмици.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване