07/24/14 17:57
(http://pik.bg)

Чобанов: Ако Станишев бе станал премиер, щях да подам оставка

Чобанов: Ако Станишев бе станал премиер, щях да подам оставка

Ако Станишев беше станал министър-председател, аз щях да подам оставка. Това увери в предаването „Лице в лице“ по бТВ финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

„Аз мога да работя като финансов министър в тази конфигурация само с премиер Пламен Ореоарски“, категоричен бе той, макар че призна, че именно Сергей Станишев го е поканил в предизборната кампания. Иначе Чобанов посочи, че е изцяло кандидатура на Орешарски, именно той го е поканил да стане министър на финансите в неговия кабинет.

Според Петър Чобанов времето между европейските избори и предсрочните избори може да се окаже изгубено време. Министърът на финансите в оставка призна, че в последните месеци наистина се е работело по-трудно, тъй като идеята е да има работещ парламент. Чобанов обаче не се чувства огорчен, че сменен от високата позиция, на която е бил, тъй като това вече се е случвало, след като е бил махнат от Комисията за финансов надзор.

Чобанов бе категоричен, че проблеми с валутния борд няма. Има валутни резерви от порядъка на малко под 30 млрд. лв. освен това да се взема дълг не е задължително да се взима в следващите два месеца, тъй като имаме над 8 млрд. лв. фискален резерв, по думите му. Помолен да коментира какъв е дългът на България в момента, Чобанов отговори, че по данни на ЕК той е втори в Европа.

„Трябва да се добави и емисията, направена през юли, но средносрочната прогноза е, че оставаме в рамките на 20-22% дълг“, коментира министърът в оставка. Според неговите думи има риск от неизпълнение на 500 млн. лева неизпълнени приходи, по оценка на МФ.

„Възможно е неизпълнението да достигне по-голяма сума, но това зависи от стратегията, която от тук нататък ще се предприеме. Ако от тук нататък се върнем към практиките, които заварихме, като забавяне на ДДС, неразплатени плащания към бизнеса, уговорки, това означава, че неизпълнението на приходите ще е по-голямо, ще се забави и развитието на икономиката“, посочи Петър Чобанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване