07/25/14 07:08
(http://www.klassa.bg/)

180 “за” оставката на Орешарски

 180 народни представители гласуваха “за” оставката на кабинета “Орешарски”, с което прекратиха предсрочно мандата му. Премиерът и министрите все пак са длъжни да продължат да изпълняват функциите си до 6 август, когато ще предадат щафетата на служебния кабинет.

 

Оставката на оглавяваното от Пламен Орешарски правителство бе подкрепена вчера почти единодушно от депутатите на ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”, както и от трима независими техни колеги.

 

Против бяха само 8

 

от групата на мандатоносителя БСП. Сред тях бяха Кирил Добрев и Таско Ерменков, който обясни вота си с благодарност към кабинета за свършеното и съпричастност към онези хора, които са го подкрепяли през мандата. Още 7 социалисти и един депутат от ДПС се въздържаха. При гласуването обаче близо половината от групата на БСП решиха да пасуват и въобще да не натиснат каквото и да било копче.

 

Орешарски и почти целият кабинет пристигнаха още в 9 часа в НС, за да проследят дебатите и приемането на оставката им. Отсъстваха само икономическият министър Драгомир Стой­нев, който е в отпуск и шефът на отбраната Ангел Найденов, който имаше ангажимент по ресора си в Пловдив. Министърът на регионалното развитие Десислава

 

Терзиева пък явно се беше успала, тъй като закъсня с петнайсетина минути.

 

Приемането на оставката на кабинета вчера съвпадна с рождения ден на вицепремиера Зинаида Зла­танова. Въпреки че основният подарък, който народните представители й поднесоха, бе освобождаването й от власт, тя и останалите министри демонстрираха добро настроение в пленарната зала. За празника й депутатите от БСП й подариха и огромен букет.

 

Самите дебати около оставката продължиха близо 3 часа. След откриващите речи на шефовете на парламентарните групи на БСП и ДПС – Атанас Мерджанов и Лютви Местан, обаче разискванията станаха доста вяли. Депутатите изобщо

 

не де­­монстрираха желание

 

да обсъждат мандата на правителството или пък причините за оттеглянето му и репликите бързо преминаха в друга посока – евентуална актуализация на държавния бюджет. Този въп­рос така и не стигна до обсъждане в пленарната зала, тъй като формациите се скараха още при разглеждането му във финансовата комисия. При възможността за изява от трибуната с включени камери вчера депутатите от ГЕРБ изложиха надълго и нашироко мотивите си за необходимостта от сериозни корекции в цифрите. Те отново защитиха тезата си, че бюджетът се разминава с милиарди от реалните разходи, които трябва да се направят до края на годината. Депутатите от БСП пък се впуснаха в яростна аргументация, че няма сериозен проблем с изпълнението на приходната и разходната част. След като експертите по финансовите въпроси превзеха трибуната, останалите народни представители

 

съвсем загубиха интерес и окупираха

 

кафенето и диваните по кулоарите. Разсейването им доведе до паника малко преди почивката в 11 часа, когато Миков подложи на гласуване обикновено процедурно предложение, а те решиха, че се приема оставката и се разтичаха разтревожени от всички страни към залата. Едва след като задъхани натиснаха копчето, по-съсредоточените им колеги обясниха, че напразно са бързали.

 

След като дебатите бяха изчерпани, Орешарски взе думата за кратък преглед на постигнатото и несвършеното от кабинета. Той благодари на депутатите както от управляващите партии, така и от опозицията за подкрепата и градивната критика.

 

Малко след 12 часа оставката на кабинета бе гласувана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване