07/25/14 17:48
(http://noresharski.com/)

Какво направихме с вашите дарения за noresharski.com (пълен отчет до 24 юли 2014г)

Уважаеми приятели и дарители,

От името на всички хора, които се занимават със сайта, благодаря за Вашата подкрепа. Вие помогнахте за един уникален експеримент – онлайн платформа за гражданска журналистика с ясна кауза. Ние сме горди, че се получи и скромно смятаме, че тепърва ще ни оценяват и анализират тези, срещу които се борихме. Можем да спорим дали и колко сме помогнали за оставката, но мисля, че за едно няма да има спор – гражданският и медиен натиск е една от причините за бързия край на това управление.

Накратко какво свършихме и за какво използвахме тези средства. Знаете за разследванията и институционалните форми на натиск, които инициирахме и направихме. Няма да изброявам всичко, но знаете за няколкото разследвания за имотите на Делян Пеевски и неговите офшорни връзки, за разследванията за „Атака“, това за финансирането на „България без цензура“, за сигналите до Главния прокурор Сотир Цацаров и всички 33 партньорски служби на ДАНС с данни за Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков и много други. Последните публикувани факти за собствениците на депозити в КТБ също са важни за да осветлят скритите зависимости в медии и политици. Сайтът след това беше атакуван, но благодарение на нашите приятели всичко е възстановено.

Една по-невидима част е комуникацията с български и чуждестранни медии. Няма да изброявам българските, за да не предизвикам неприятности за журналистите в тях, но списъкът със световни медии, които са цитирали и споменавали NOresharski.com е сериозен. В него влизат The New York Times, Reuters, The Economist, Euronews, Deutsche Welle, ARD, Arte TV и други световни медии, писали или препечатвали текстове за българския протест. Смея да кажа, че не се сещам за друг такъв български сайт или медия.

Страницата ни във фейсбук има 44 хиляди фена без нито една платена реклама и тя беше активно поддържана през цялото време. Гордеем се, че тя продължи да расте като брой през цялото време, макар и с различни темпове.

Общо даренията за периода са 6773.51 лв, а разходите са за 2818.25 лв. Припомняме, че сайтът се поддържаше изцяло от доброволци – журналисти, блогъри, дизайнери и програмисти – и не заплаща заплати, хонорари и наеми (вижте повече в секция „За нас“). Хостингът на сайта е извън страната (в държава от ЕС) с цел защита от атака, благодарение на българска IT фирма. Не заплащаме и юридически хонорари при разследването, освен извън страната при нужда. Не заплащаме и платена реклама в търсачки и социални мрежи, тъй като не смятаме това за полезно за нашата кауза.

Наличността след изчисляване на всички разходи е 3955.26 лв. Ще я използваме както и досега за финансиране на разследвания, и за резерв при нужда от юридически консултации. Нашият личен баланс е няколко юридически процедури в наследство – наша тъжба срещу член на надзора на КТБ за клевета, сигнал до прокуратурата против нас от Цветан Василев за набедяване и – буквално от днес – сигнал срещу нас отново до прокуратурата за нарушаване на банкова тайна от собственика на ПИК Недялко Недялков. Надяваме се всичко това скоро да приключи окончателно. За ваше успокоение, повечето заплахи за съдебни дела срещу нас се оказаха чист блъф, като тази от Ирена Кръстева и от Ани Димитрова, шеф на правителствената информационна служба. Причината е, че всичко което сме писали е вярно и проверено.

На въпроса какво правим със сайта имаме твърд отговор – той ще стои както за архива, така и за ползване от прокуратурата. Ще го пазим онлайн, докато има смисъл от това, а най-добре завинаги, колкото и да е условно това във виртуалното пространство.

Накратко, смятам че направихме това, които можехме в нови и неизползвани досега форми на граждански протест. Лично аз не съм докрай доволен от постигнатото, но поне заспивам спокойно, че не стоим със скръстени ръце.

Довиждане и благодаря за доверието.

Николай Стайков, координатор

 

Дарения за периода, лв.
Банкова сметка в ОББ – 730 лв
PayPal сметка (бруто, преизчислени по фиксиран курс евро/лев) 6043.51 лв
Общо 6773.51 лв

Разходи за периода, лв.
Адвокатски услуги в чужбина 1484 лв
Гориво 175 лв
Такси достъп до търговски регистри 50 лв
Такси копия от имотни регистри 400 лв
Ксерокопиране 105 лв
Пощенски разходи 65 лв
Канцеларски разходи 45 лв
Разход гориво 70 лв
Пощенска кутия наем 42 лв
Наем зала плюс мин вода 130 лв
Такси PayPal (начисляват се върху всяко дарение) 173.42 лв
Такси и комисионни ОББ 9.13 лв
Общо 2818.25 лв.

Наличност към 24 юли 2014 година – 3955,26 лв. 

 

The post Какво направихме с вашите дарения за noresharski.com (пълен отчет до 24 юли 2014г) appeared first on Noresharski.com.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване