07/25/14 12:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Лошото време е най-вероятната причина за катастрофата на алжирския самолет


Лошото време е най-вероятната причина за вчерашната катастрофа на самолета на Air Algerie над западноафриканската държава Мали, заявиха днес френски официални лица, цитирани от агенция "Ройтерс". Късно вчера вечерта отломките от MD-83, извършвал полет от Уагадугу към столицата на Алжир, преди да бъде изгубен от радарите, бяха забелязани от изпратен в района френски безпилотен самолет. От 118-те души на борда 51 са били френски граждани. Според френския министър на транспорта Фредерик Кювийе намирането на оцелели е изключено, предаде вестник "Монд".

След почти един ден търсене отломките на полет AH 5017 бяха локаризирани в района на Госи, североизточно Мали, близо до границата с Буркина Фасо, откъдето е излетял самолетът. Според източници на "Монд" те са били забелязани първоначално от дрон MQ-9 Reaper от френските военновъздушни сили, базирани в Нигер, вследствие на информация, подадена от властите на Буркина Фасо. По-късно на мястото в пустинята Сахара е бил изпратен хеликоптер, който да потвърди информацията.

Тази сутрин отряд от 100 френски военни е потеглил от град Гао, за да осигури периметъра на катастрофата. Париж разполага със сили в района заради миналогодишната операция "Сервал", насочена срещу бунта на регионални джихадистки групировки.

Засега причините за инцидента са неясни, но според разследващите, пристигнали на мястото, самолетът се е разбил при удара си в земята, което предполага, че е малко вероятно да е бил жертва на атака.

"Смятаме, че той е паднал заради причини, свързани с метеорологичните условия", заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов в интервю за RTL.

Кювийе добави, че силната миризма на керосин на мястото на катастрофата и фактът, че изгорелите отломки са разпръснати на относително малка площ, също предполагат, че причината за инцидента е свързана или с времето, или с технически проблем, или с комбинация от тези два фактора. "Изключваме – още от самото начало – какъвто и да е удар, дошъл от земята", изтъкна министърът на транспорта пред телевизия France 2.

Освен 51 французи на борда на AH 5017 е имало 27 граждани на Буркина Фасо, осмина ливанци, шестима алжирци, петима канадци, четирима германци, двама граждани на Люксембург, и по един от Камерун, Белгия, Египет, Украйна, Швейцария, Нигерия, Мали и Румъния.

След извънредна среща с премиера Манюел Валс и министрите на вътрешните, външните работи, отбраната и транспорта тази сутрин френският президент Франсоа Оланд съобщи, че няма оцелели в катастрофата на алжирския самолет и че една от "черните кутии" е била открита.

Сформиран е кризисен щаб, който да координира международните усилия на разследващите инцидента, като самото разследване ще се води от Мали, уточни министърът на транспорта Мамаду Хашим Кумаре пред местната телевизия ORTM. При все това парижката прокуратура започна предварително разследване за непредумишлено убийство, което ще се води от главнокомандващия жандармерията на въздушния транспорт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване