07/25/14 07:27
(http://www.klassa.bg/)

ООН: 2,2 милиарда живеят в бедност

 Повече от 2,2 милиарда човешки същества по света живеят в бедност или на прага на бедността и броят им може да се увеличи в резултат на финансовите кризи и природните бедствия, предупреди ООН.

 

В доклада си за 2014 г., публикуван в Токио, Програмата на ООН за развитие цитира цената на хранителните стоки и жестоките конфликти като някои от факторите за задълбочаване на бедността. Макар в глобален мащаб бедността по света да намалява, ООН предупреждава за опасност от растящото неравенство и “структурна уязвимост”, които според Програмата представляват все по-сериозна заплаха за борбата срещу бедността.

 

“Премахването на крайната бедност не означава тя да бъде сведена до нула, но като начало  трябва поне да остане на сегашното ниво”, се казва в доклада на Програмата на ООН за развитие. САЩ са страната с най-много затворници на глава от населението, Словения е на първо място по равенство между половете, Казахстан води по самоубийства, а швейцарците изпитват най-голямо удовлетворение от живота.

 

В доклада се прави класация на 187 страни въз основа на критерии като здраве и дълголетие на народите им, образование и доходи и лична сигурност. От 1990 г. данни по тези критерии са събирани в индекса на агенцията за човешкото развитие.

 

Подобренията в показатели като продължителност на живота, образование и приходи са забавени от природни бедствия, лоши управленски политики и увеличаване на неравенството в свят, в който 85-те най-богати хора разполагат с толкова богатство, колкото най-бедните 3,5 милиарда души.

 

Докладът поставя Норвегия на първо място в индекса на човешкото развитие, следвана от Австралия, Швейцария, Холандия и САЩ. Сред азиатските страни води Сингапур (на 9-а позиция), следван от Хонконг и Южна Корея (на 15-а). Въпреки че води по продължителност на живота, Япония е на 17-о място заради по-ниските приходи и образователни мерки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване