07/25/14 17:26
(http://pik.bg)

Работник намери средновековен кръст, дари го на НИМ

Работник намери средновековен кръст, дари го на НИМ

Националният исторически музей (НИМ) е получил като дарение уникален сребърен кръст. Той е бил открит при изкопни работи в района между Петрич и Сандански, съобщиха от музея.

Работник е изкопал богато орнаментиран, напрестолен кръст, който вероятно е бил част от свещената утвар от средновековна българска църква, разрушена при османската инвазия, каза директорът на НИМ Божидар Димитров.

Инкрустираната дървена част е богато украсена чрез фина дърворезба с образи на светци. По качество на дърворезбата кръстът се нарежда до прочутия Рафаилов кръст от Рилския манастир, но е изработен в по-късна епоха.

Дареният напрестолен кръст е ценно попълнение на колекцията от църковно изкуство на музея и скоро ще бъде изложен в експозицията, посветена на Българската автокефална Архиепископия в Охрид (1018 -1767), която ще бъде открита в НИМ на 1 октомври т.г., в рамките на отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване