07/28/14 20:52
(http://www.klassa.bg/)

БСП се срива, ББЦ издухва Реформаторите

 ГЕРБ – 27,2%, БСП – 13,5%, ДПС – 7,3%, ББЦ – 6%.

Това са електоралните нагласи на българите за юли 2014, става ясно от социологическо проучване на Института за модерна политика. Тези четири партии със сигурност ще влязат в новото Народно събрание, ако изборите бяха днес, смятат социолозите.

Големи шансове да пробият имат също и Реформаторския блок. 4,5% от респондентите заявяват подкрепа за формацията – ако този процент се запази, хората около Меглена Кунева ще имат депутати в 43-ия парламент.

НФСБ и Атака обаче не – с по 2,4% подкрепа според изследването.

Всички останали субекти на политическата сцена надали ще съберат и един процент, ако изборите се бяха провели на 25 юли. Най-близо до процента са РЗС и ВМРО, които преди дни се прегърнаха с националистите на Валери Симеонов.

Проучването дава интересна статистика и за нагласите за евентуалните управленски формули след изборите. 44% от хората искат управление само на една партия.

Никак не се радва на одобрение все по-отчетливо задаващата се коалиция ГЕРБ – ДПС.

Едва 4% от респондентите са заявили, че биха приели подобно управление. По-ниска е подкрепата единствено за коалиция БСП – ДПС, която управлява и в момента – 3%.

Широк коалиционен формат между ГЕРБ, „България без цензура“, Реформаторския блок и ДПС пък се оказва предпочитан вариант за 6% от хората.

Проучването отчита и нагласите за бъдещия министър-председател.

Сред качествата, които получават най-висока относителна тежест в мненията на респондентите се открояват „некорумпираност и честност“ – 31 %. Друго основно качество, което задължително трябва да притежава бъдещият премиер е „отговорност и решителност“ – 15 %.

Всеки десети смята, че министър-председателят трябва да е компетентен професионалист и отдаден на общото благо. Други качества, които се сочат от респондентите, са инициативността и диалогичността.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване