07/28/14 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция и Кипър вървят по опънато въже

Случващото се в по-обширния съседен район - от Източното Средиземноморие до Украйна, не само засяга Гърция и Кипър, но и въздейства върху двете страни, тъй като в тези процеси са замесени САЩ, Русия и Израел, държави, с които Гърция и Кипър си сътурдничат, поддържат добри отношения и до голяма степен имат нужда от тях.

Атина и Никозия издигнаха на по-високо ниво отношенията си с Вашингтон и Тел Авив, без това все още да се е отразило на връзките им с Москва, за която в случая с Кипър, може да се каже, че принадлежи към “клуба” на нейните кредитори и която продължава да обслужва острова в ООН.

Тази реалност принуждава гръцката и кипърската дипломация да “вървят” по опънато въже, така че да не бъде изложена на риск свършената досега от тях предварителна работа на икономическо равнище.

По отношение на кризата в Украйна Гърция и Кипър следват стъпка по стъпка останалите държави от ЕС. От една страна, това поведение може да се определи като “мъдър” ход, но от друга, двете страни са изправени пред предизвикателството да се преборят с Владимир Путин, който не се церемони, а това означава, че е възможно в даден момент опънатото въже да се скъса.

Подобен развой би бил доста негативен за Никозия, тъй като руснаците биха могли да поискат обратно дадените от тях пари на заем и прекрасно да разпънат на “кръст” Кипър в Съвета за сигурност на ООН. Необходимо е по-специално кипърското правителство на президента Никос Анастасиадис да подхожда внимателно и да откликва на посланията на руското посолство в Никозия, нещо, което аз съм убеден, че то прави.

Във войната на Израел с Хамас Гърция и Кипър имат големи интереси по отношение на еврейската държава и се надяват, че те ще бъдат основни брънки от енергийната стратегия, която в последно време е в ход в Средиземноморието. В това отношение интересите са големи, а съюзите се менят непрестанно.

Турция се намира в постоянен конфликт с Израел и е в криза със САЩ, като едновременно с това заложи всичките си пари на ислямския свят. Със сигурност тези кризи ще излъчат победители и победени.

Гърция и Кипър трябва да защитят стратегическите си интереси, но в същия момент е необходимо да не си затварят очите пред нарушенията на човешките права. Убийствата на мирни жители са достойни за презрение нечовешки актове, както и терористичните нападения срещу Израел. Нарушителите обаче трябва да бъдат съдени независимо от идеологията и интересите.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване