07/28/14 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Миков: България има право на друго бъдеще

48-ият конгрес на БСП избра за лидер на партията Михаил Миков, предаде репортер на БГНЕС.

762 делегати гласуваха на втория тур за избор на председател на БСП. За Драгомир Стойнев са гласували 333 делегати, за Михаил Миков - 377.

Недействителните бюлетини са 16, действителните – 710.

Благодаря на всички симпатизанти, които в тежките 25 г. бяха с БСП. Благодаря на вас като членове на Върховния орган – Конгресът на партията за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг. Благодаря на всички кандидати, които участваха честно и мислейки преди всичко за партията в тази надпревара, защото това е състезание за партията, а не за кандидатите, заяви Миков.

Ще бъде трудно, но заедно с вас, с тези, които подкрепиха мен и другите кандидати, ще стигнем до резултат достоен за 120-годишната партия, за партията, която най-искрено и автентично защитава интересите на мнозинството български граждани. Защото България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденция в новата политическа история на България. Защото БСП като най-голямата, заслужава да бъде и най-силната партия, водеща България в 21 век. Благодаря – заедно напред, каза Миков. Той благодари и на бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев.

Състезанието беше трудно, но трудното тепърва предстои. БСП, която е най-голямата партия, трябва да бъде и най-силната, заяви Миков. Според него е важно промяната в левицата да бъде за доброто на България. За предсрочните избори на 5 октомври той заяви, че предстои да бъдат взети първите решения и след това ще ги обяви пред обществото.

Кой е Михаил Миков?

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски".

Михаил Миков е председател на 42-рото Народно събрание от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание от Изборен район Видин. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

Ръководител е на Делегацията в Интерпарламентарния съюз от 1 август 2013 г. до момента. Член е на Групата за приятелство България – Сърбия от 27 ноември 2013 г. до момента.

В 42-рото НС е внесъл няколко законопроекта, между които Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност"; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства; Законопроект за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Закона за висшето образование.

Конгресът

Конгресът на БСП започна в 11.30 ч. Преди да започнат изказванията на кандидатите за лидер на БСП, Сергей Станишев изнесе едночасово слово, в което призова с поведението и решенията на конгреса да се защити достойнството на партията. "Да покажем, че идеите са по-силни от личните амбиции", подчерта Станишев. Той добави, че приказките за тежкото наследство, разпространявани от ГЕРБ, са параван за управленска безпомощност и също така призова да не се позволява на опонентите им да подменят реалността.

БСП беше права в търсенето на път отвъд ГЕРБ и техния политически кошмар. Беше трудно, но си заслужаваше, каза Станишев. И припомни направеното от левицата - за парите за майчинство, за повишаването на пенсиите, за връщането на швейцарското правило при изчисляване на пенсиите, възстановяването на финансирането на общински болници в труднодостъпни райони, стартиране на проекти за електронно здравеопазване, повече пари за наука и образование, увеличаване на учителските заплати, ремонт на училища, приемане закон за професионалното образование с приемане на дуалната система и др.

Според Станишев правителството на Орешарски успешно се е преборило с монополите в енергетиката и не са позволили увеличаването на цената на тока. Въпреки всички трудности БСП са постигнали конкретни неща. А ГЕРБ са се възползвали през годините от преимуществата, постигнати от левицата.

Оттеглям се не защото бягам, знам, че хората няма да простят някои грешки. Ако съм сгрешил, простете ми. Но нищо, което съм правил не е било с лоша мисъл. Нека намерим сили в себе си и заедно да поискаме прошка от хората, призова Станишев.

След резултатите от евроизборите остана една крачка, БСП да управлява, а други субекти тайно да дърпат конците. Оттук нататък ще управляваме с други партии само и единствено, ако това е необходимо за националните интереси след допитване в партията и след споразумение, писмено, с партньорите, допълни в словото си Станишев.

След словото си той прочете проект на резолюция на партията, в която се заявява, че БСП е за активна социална политика, която да стимулира повишаване на образование, социалната интеграция. Приоритети са енергетиката, земеделието, туризма, химията, информационните технологии. Ясно отстояват в тази резолюция реализирането на големите енергийни проекти - "Южен поток", АЕЦ "Белене", удължаването на експлоатацията и разширяването на АЕЦ "Козлодуй".

В резолюцията се казва още, че БСП няма да влиза в съюзи, ако цената за това е отстъпление от най-важните им ангажименти, а такива съюзи могат да се правят само с конкретни писмени договорености и публично оповестени.

Няколко часа по-късно започна и гласуването на делегатите за нов председател на БСП. След като повечето кандидати оттеглиха кандидатурите си, в битката за лидерския пост останаха 9 кандидати – Георги Гергов, Георги Кадиев, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Красимир Премянов, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов, останалите оттеглиха кандидатурите си.

На първия тур не беше избран лидер на партията. Най-много гласове получиха двама от претендентите: Михаил Миков – 167 и Драгомир Стойнев – 126. Общо бяха гласували 744 делегати. Останалите седем кандидата получиха следния брой гласове: Георги Кадиев – 29 гласа; Георги Гергов – 63; Корнелия Нинова – 119; Красимир Премянов – 7; Красимир Янков – 46; Мая Манолова – 83, Янаки Стоилов – 103. Според наблюдатели резултатите от първия тур означават, че кандидатите, подкрепени от Георги Първанов и Румен Овчаров, са претърпели поражение в битката за лидерския пост на социалистите.

Малко преди да стане окончателния резултат от битката за председателския пост беше издигната кандидатурата на Сергей Станишев за председател на ПЕС. Делегатите на конгреса с огромно мнозинство я подкрепиха. Срещу него гласува само 1 представител, а други 2 се въздържаха.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване