07/29/14 16:15
(http://pik.bg)

7 мъртви делфина открити по бургаското крайбрежие от началото на годината

7 мъртви делфина открити по бургаското крайбрежие от началото на годината

Седем мъртви делфина са били намерени по крайбрежието на Бургаска област от началото на година. Това съобщи за Радио „Фокус” –Бургас Стефка Калъчева от пресцентъра на бургаската екоинспекция.

„Това са случаи по подадени сигнали и може да се каже, че сравнено със предходните години броят им е значително по-малък, което е радващо”, каза Калъчева. Последният подобен случва е открит на северния бургаски плаж в началото на седмицата, а в края на миналата по крайбрежието на вилно селище Дюни. И двата делфина са били с големи размери и от вида Афала. По думите й, телата на бозайниците са били в напреднал стадий на разлагане, което свидетелства, че са престояли във водата повече от седмица. Не са открити следи от нараняване. Ако бъде установено нараняване се уведомяват органите на МВР и ветеринарните власти, за да се произнесат за причината за смъртта им. Органите на министерство на екологията правят мониторинг на вида на делфина.

Три са видовете делфини в Черно море - обновен, моткур и афала. И трите са защитени видове.

„Освен това причинената жестокост или умишленото им умъртвяване се преследва по наказателния кодекс. Друг е въпросът, че това трудно се доказва кой е причинил дадени наранявания и до момента такъв случай няма установен”, каза Калъчева.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване