07/29/14 10:10
(http://pik.bg)

Днес се навършват 1000 години от битката при с. Ключ

Днес се навършват 1000 години от битката при с. Ключ

Тази година, на 29 юли, се навършват 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при Ключ, пише БГНЕС.

На 29 юли 1014 г. се състои решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката. Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат според различните исторически извори между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на византийския император пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око.

Първото българско царство съществува още четири години след смъртта на цар Самуил – до 1018 година, управлявано от наследниците му Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.

По повод годишнината Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации ще почетат паметта и героизма на воините на цар Самуил с полагане на венци и цветя на паметника на Незнайния воин, а след това цветя ще бъдат положени и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу паметника на Незнайния воин. Церемонията ще се проведе днес от 11.00 часа .

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване