07/29/14 20:42
(http://pik.bg)

Корнелия Нинова: Актуализацията на бюджета е кражба

Корнелия Нинова: Актуализацията на бюджета е кражба

„Ако допуснем ДПС и ГЕРБ да приемете актуализацията, как ще я осъществите? Във времето технологично нова емисия и нов дълг не може да бъде взет, трябва да бъде и ратифициран от парламента. Въпросът – защо? Единствено заради предизборната кампания, за да може да внушавате, че държавата е във финансов колапс, че вие сте спасителите, затова го правите.” Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Нинова предложи не всеки да вади числа, а да се гледат официалните числа и те са тези, които е дало Министерство на финансите. „Когато спорим търсим външни източници, които се уважават от двете страни. Затова чета какво казва ЕК – бюджетните планове на България за тази и следващата година са в съответствие с пакта за развитие и растеж и не е застрашена от рискове. Втора оценка – ЕЦБ и ЕК – действията на правителството на България в областта на фискалната политика оценяваме положително. България покрива всички цифрови критерии за еврозоната”, заяви Нинова.

Нинова видя и четири противоречия в изказването на Йордан Цонев от ДПС. Тя цитира Цонев, който по-рано заяви, че предложената актуализация е на кабинета „Орешарски” и на експерти като посочи, че от експертна гледна точка не се налага актуализация, а по политически причини. 

Нинова коментира и обвиненията, че Коалиция за България не осигурява приемственост с неприемането на актуализацията. „Вие сте против да осигурим приемственост чрез Закона за МВР, ветото на президента, но точно по този проблем трябва да приемем. Аргументът ви е, че в последния момент парламента е изчерпан. Кога сте прави? Когато казвате, че сме с изчерпано доверие или че трябва да приемем най-важния Закон за бюджета?”, запита Нинова.

Във връзка с желанието да се даде право на служебното правителство да взема заем, да вдига дълга, Нинова заяви, че ако това се направи, няма да знаем защо. „Трябва да направим актуализация заради буфери, които няма в закона. Винаги когато гледаме бюджет, правим едно и също”, каза още Корнелия Нинова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване