07/29/14 20:19
(http://www.klassa.bg/)

Кредит не се тегли само защото така е казал президентът или Борисов

 Изглежда доста съмнително искането служебното правителство да може да тегли заеми, особено в ситуацията, в която се намираме на липса на информация.

Не може просто да се тегли кредит, защото така е казал Бойко Борисов или президентът. Доколкото съм запознат, нито един от тях двамата не е финансист и когато кажат нещо, би трябвало да се аргументират защо. Още повече, че доверието и в двамата – първият като политик, а вторият като институция, е много ниско. Не е достатъчно да наредят - трябва да изтеглим кредит. Искаме да знаем защо това трябва да се случи. По мое мнение финансовата ситуация в България не е по-различна от тази, която е била преди една или преди три години.

Към днешна дата никой, освен правителството, не може да каже дали финансовото състояние на България е лошо. Кабинетът на Орешарски си отива, така че не може да се очаква да констатира, че сметката е на червено. Точни данни може да извади БНБ – те разполагат със сметките на държавата. Но оттам също мълчат, особено след скандалите около банковата система.

В този момент, ние като анализатори също не можем да кажем дали трябва или не трябва да се тегли нов заем. Обществото е отрязано откъм официални данни, а дори и да имаме такава, на тях не може да се вярва, тъй като няма гаранция в прецизността на институциите, които трябва да я дадат. Елементарен е примерът с една банка, където дни наред изявленията се извъртаха на 180 градуса.

Доколкото може да се вярва на социологическите проучвания, очакванията са ГЕРБ да спечелят следващите избори и да участват в управлението. Ако те застанат начело на властта с един издънен бюджет, защото той реално е такъв поне в здравеопазването, ще имат нужда от свежи пари, за да тушират социалното недоволство. Със сигурност новите управляващи биха искали и да си подложат по-безпроблемно съществуване.

На този етап имаме много въпроси без отговор. Първият от тях е: какви са официалните данни и дали са точно такива, каквито се изнасят? Вторият: какво се крие зад тези данни? Ако си припомним случая, когато правителството на БСП дойде на власт – първото нещо, което направиха беше да разплатят натрупаните от ГЕРБ задължения. Към този момент няма индикации за натрупани задължения от кабинета на Орешарски. Но ако има те трябва да бъдат разплатени, в противен случай държавата се обрича на постоянни протести, а в такава обстановка много трудно ще се управлява.

По отношение на отварянето на кредитните досиета в КТБ си признавам, че съм раздвоен. Ако се отварят това трябва да стане за всички. В противен случай се получава избирателност, а тя поражда условия за корупция и манипулация. Не е разумно да се отварят досиетата на част на хората, ако се вземе такова решение - нека да важи за всички.

Още преди една година заедно с мои колеги дадохме пресконференция, на която обяснихме какви са банковите проблеми и до какво ще доведат те. Тогава не ни обърнаха много голямо внимание, но днес стигнаха именно до онова, което казахме, че ще се случи. Тогава посочих онези проблеми в КТБ, които в момента Централната банка установява. Няма начин един общественик да знае какво се случва в КТБ и какви са практиките там, а БНБ да не знае . Те имат цялата информация, но решенията вече не са икономически, а политически, а последните не могат да се предсказват толкова добре, колкото икономическите.

Задължително условие, ако искаме България да направи каквато и да било крачка напред – голяма, малка или миниатюрна, е Иван Искров и целият Управителен съвет на БНБ да си заминат колкото е възможно по-скоро. Още по-наложително е БНБ да се отвори за комуникация с обществото. Банковата ни система в момента се държи като изолирана система и това поведение се диктува от БНБ. Все пак, банковата система е част от общество ни.

Финансовата система е свързващото звено във всички останали системи и доверието е ключов фактор – видяхме го на практика. Ако аз имам доверие в банките и са налице институциите, които работят на Запад от нас – финансови омбудсмани, контролиращи органи извън централните банки, дори да получа SMS с призив да си изтегля парите от някоя банка, просто няма да му обърна никакво внимание. В момента, ако получиш такъв SMS, най-разумното нещо е да отидеш до банката, защото не се знае дали някой не взима политически, а не икономически решения. Защото днес ти казват, че ще връщат парите в КТБ, а утре - точно обратното.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване