07/30/14 05:59
(http://e-vestnik.bg/)

Антитерористичната операция в Източна Украйна е към края си

Изваден от строя танк на сепаратистите в гр. Торез. Снимка: АиФ

Антитерористичната операция в Източна Украйна е към края си, но в страната може да избухне нова война и Киев разчита на подкрепа от САЩ, пише в заглавие “Независимая газета”.

Според вестника Киев вижда преломен момент в операцията в Донбас - украинските сили със стремителна атака са раздробили сепаратистите на няколко лагера и са започнали да пробиват коридор по дължината на границата с Русия. Ако запази темпото, Киев ще приключи операцията в обозримо бъдеще, смятат експерти и служители, цитирани в материала. Но уточняват - в случай че Русия не подкрепи директно отцепниците в региона.

“Терористичните групи са локализирани и обкръжени. Периметърът на зоните под техен контрол в Донецка и Луганска област е намалял двойно”, отбелязва украинският политолог Сергий Згурец.

За разлика от терористите обаче, “украинските военни не използват мирни жители като жив щит”, а им предстои “градска война”, така че “се нуждаят от прецизни оръжия и най-модерни разузнавателни системи”, добавя експертът.

На теория Украйна може да получи такива системи и специалисти от САЩ, припомня вестникът за внесен в Конгреса законопроект, според който Украйна може да бъде призната за съюзник на Щатите, без да членува в НАТО.

“Това не е въпрос на два дни. Сега трябва да се справим със собствени сили. За в бъдеще обаче не можем да пренебрегнем заплахата от пряка военна агресия”, коментира киевският аналитик.

“Виждаме, че Русия се активизира. Трябва да бъдем готови за всичко”, предупреждава местният му колега Виталий Бала.

На спешно парламентарно заседание украинският премиер Арсений Яценюк намекна, че е размислил да подава оставка – поне до четвъртък, когато депутатите ще гледат непопулярни закони, от които зависи поредният транш помощ от МВФ. Парламентарните “битки” ще протичат на фона на реални и все по-ожесточени битки в Донбас, отбелязва “Новие известия”.

Според изданието украинските силови структури бързат до четвъртък да рапортуват за военни успехи. Данните за успехи на противниците в конфликта са противоречиви; очевидно е само едно - броят на жертвите и от двете страни стремително расте.

Батальонът “Айдар”, воюващ за Киев, съобщи например за 23-ма загинали само през вчерашния ден, пише всекидневникът.

Най-малко 1129 души са загинали в конфликта в Украйна и 3442 са ранени от средата на април досега, се казва в доклад на ООН. Не се посочва колко са бойците и колко - мирните жители.

Излиза, че тази война е най-кървавият въоръжен конфликт в постсъветското пространство, откакто са завършили бойните действия в Чечения, заключава “Новие известия”.

“Аргументи и факти” помества експертни мнения за възможността украинският конфликт да стане причина за нови европейски санкции срещу Русия, по-специално икономически.

“Тези санкции вече се въвеждат. Ограничава се износът на технологии, достъпът до пари в Лондон, Ню Йорк и други центрове на глобалните финанси. Забраняват се сделки с големи руски компании”, заявява икономистът Яков Миркин.

Санкции ще има, защото “ЕС и САЩ вече пет години не могат да се справят с икономическите проблеми (. . .) - затова всякакви руски проекти, дори чисто търговски, може да раздразнят Запада”, твърди друг икономист - Василий Колташов. А според колегата им Александър Бузгалин страните от ЕС или държавният апарат на САЩ може дори да обезщетят с бюджетни средства фирмите, пострадали от антируските санкции.

Украински и руски медии съобщиха вчера, че сепаратистките лидери Игор Гиркин (Стрелков) и Игор Безлер са избягали от зоната на бойните действия. Данните обаче не бяха потвърдени, нито опровергани, пише “Независимая газета”.

След другите лидери на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) в разгара на битките за Донецк я напусна и премиерът Александър Бородай, заявява “РБК дейли”.

Бородай обаче остави за изпълняващ длъжността бившия шеф на сигурността в Приднестровието Владимир Антюфеев. По-рано замина за Москва и подаде оставка друг отцепнически лидер – Денис ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване