07/30/14 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Боричкания по върховете в Китай

Бен Бланчард
Ройтерс

Китайският президент се споразумял с бивши влиятелни лидери, за да започне разследване срещу бивш шеф на сигурността, твърдят източници

Двама влиятелни някогашни китайски лидери дадоха съгласието си на президента Си Цзинпин да започне разследване срещу бившия шеф на сигурността Чжоу Юнкан, казаха цитирани от Ройтерс източници. Това е знак, че разследването за корупция няма да предизвика разрив в управляващата комунистическа партия.

Си не би могъл да разследва толкова могъща фигура като Чжоу без съгласието на висши партийни членове и други пенсионирани високопоставени служители, смятат политически анализатори.

Но не е толкова ясно дали елитът не започва да се плаши от разрастващите се строги мерки на Си срещу корупцията, които всяват страх в партията и правителството.

Предшествениците на Си - Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин - одобриха официалното разследване срещу Чжоу, който е най-висшият китайски служител, замесен в корупционен скандал, откакто партията завзе властта през 1949 г., казаха двама източника с връзки с ръководството.

В кратко изявление вчера партията съобщи, че Чжоу е разследван от партийния орган за борба с корупцията по подозрение в “сериозни дисциплинарни нарушения” - обичайния евфемизъм за корупция, макар че той може да включва и други провинения. Не бяха уточнени каквито и да е закононарушения.

71-годишният Чжоу беше шеф на сигурността в Постоянния комитет на Политбюро - най-висшата властова инстанция в Китай - в продължение на пет години, до пенсионирането си през 2012 г.

“Цзян Цзъмин, Ху Цзинтао и Си Цзинпин постигнаха съгласие да се разправят с Чжоу Йонкан за нарушаване на партийната дисциплина”, каза един от източниците.

Бившите високопоставени ръководители в Китай обикновено упражняват значително влияние зад кулисите в политическа система, която високо цени вземането на решения с единодушие. Както Цзян, така и Ху като бивши президенти и лидери на партията също все още имат съюзници на държавни постове.

В изявлението на партията не бяха дадени подробности за провинението на Чжоу, но според източниците той е обвинен в корупция, засягаща членове на семейството и политически съюзници, както и във вземане на подкупи за повишаване на служители.

“Не всички обвинения срещу Чжоу ще бъдат оповестени публично”, добави източникът, който пожела да остане анонимен, за да избегне евентуални последици от това, че е говорил с чуждестранен репортер, без да бъде упълномощен.

Чжоу, който за последно се появи на церемония по дипломиране в Китайския университет по петрола на 1 октомври, не можа да бъде намерен за коментар. Не е ясно дали той има адвокат.

Кой е следващият?

Изявлението на партията за Чжоу съвпадна с новината, че нейният 205-членен Централен комитет ще се събере през октомври, за да “направи обстоен анализ на напредъка в прилагането на законите”.

Според друг източник, близък до ръководството, Си обмисля предложение да се позволи на Централния комитет да реши дали да повдигне наказателни обвинения срещу Чжоу, след като следователите за борба с корупцията си свършат работата, вместо партията да решава въпроса вътрешно.

“Ако Си реши да позволи на Централния комитет да гласува дали да даде Чжоу на съд, то това би било прецедент”, каза източникът.

Нарушавайки неписаното правило да не се предприемат разследвания срещу бивши членове на Постоянния комитет, Си може би рискува да настрои срещу себе си други стари партийци, които се страхуват, че те и семействата им може да са следващите, ако наказателните мерки продължат и след разследването срещу Чжоу, казаха политически анализатори.

Подетата от Си кампания вече всява такъв голям страх, че много служители се чудят как да не си навлекат неприятности - колебаят се дали да одобряват големи проекти или пък изразяват желание за ранно пенсиониране. Някои разследвани ръководни фигури от държавни предприятия се самоубиха.

От декември 2012 г. се започнали разследвания срещу ...

Публикувана на 07/30/14 21:31 http://e-vestnik.bg/21044/borichkaniya-po-varhovete-v-kitay/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване