07/30/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Възможните изходи от войната в Газа

Асошиейтед прес

Системата “Железен купол”. Илюстрация: дифенстек

Свирепите боеве в Газа между Израел и “Хамас” се засилват, опитите за постигане на примирие придобиват елементи на фарс, а в публичното говорене преобладава самохвалство. Но през мъглата на войната се провиждат няколко сценария за край на сраженията.

За момента безизходицата е бетонно здрава: докато осакатяващата блокада на Газа продължава, “Хамас” казва, че няма да спре да изстрелва на ракети по Израел - ужасяващи, но повечето неефективни, благодарение на системата за отбрана “Железен купол”. Израел казва, че блокадата трябва да остане, за да пречи на терористичното правителство да внася още оръжия.

Не се оказва някакъв по-голям натиск върху нито една от двете страни да сложи край на това, дори в Газа, където повече от 1200 души, основно цивилни, бяха убити на фона на масови разрушения. Преди две седмици Египет предложи план за прекратяване на огъня, който Израел прие и който представлява връщане на статуквото от преди настоящия сблъсък. “Хамас” го отхвърли и това не предизвика много критики в Газа - толкова голяма е ненавистта срещу въздушната, сухопътна и морска блокада на ивицата, в комбинация, може би, със страха от “Хамас”.

Посредническите усилия на Джон Кери претърпяха миналата седмица неуспех, докато американският държавен секретар бе подложен на недипломатични яростни критики в Израел. Той дръзна да предложи исканията на “Хамас” за вдигане на блокадата да бъдат сложени на масата за преговори. Също така игнорира новите искания на Израел - вероятно дългосрочни в най-добрия случай - групировката да се разоръжи. Макар и да е твърде рано да се каже как ще свърши всичко това, тихата дипломация продължава. Увеличава се усещането, че не може да продължи още дълго, но все пак може.

Ето няколко възможни сценария:

ИЗРАЕЛ ОБЯВЯВА ПОБЕДА И СЕ ИЗТЕГЛЯ

Ако сте слушали внимателно, израелските лидери в общи линии описват сухопътната операция в Газа като насочена към разрушаването на построените от “Хамас” тунели, водещи към Израел, почти сигурно с цел нападения. Армията съобщи, че е открила и разрушава повече от 20 тунела и смята, че има още няколко. След като свърши тази работа, може спокойно да се оттегли и да обяви победа или дори едностранно прекратяване на огъня.

Може да се надяваме, че облекчението след опустошенията в ивицата Газа ще накара “Хамас” да премисли и мълчаливо да приеме връщането на старото положение: край на ракетния обстрел по Израел, край на въздушните удари и артилерийски огън срещу Газа. Това вероятно няма да проработи. “Хамас” подложи населението на Газа на такива изпитания, че определено има усещането, че трябва да се отплати за усилията му под формата на облекчаване на блокадата. Ракетният обстрел ще продължи и бойните действия бързо ще бъдат подновени.

Въпреки някои огромни резерви, Израел може просто да окупира отново ивицата, дори това да му коства стотици военни и да поеме бремето да управлява близо 2 милиона души в Газа. Ако ситуацията се влоши много, са възможни и по-фантастични сценарии: може би дори сили на НАТО, които да умиротворят и възстановят травматизираната ивица Газа. Вероятно няма да е нужно. В един момент “Хамас” ще изчерпи ракетите си. Но засега се смята, че има още хиляди, Израел ще продължи да отвръща на огъня и разрушенията ще продължат със седмици.

ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ ПОЕМА КОНТРОЛА НАД ГРАНИЦАТА С ЕГИПЕТ

“Хамас” иска да сложи край на блокадата, наложена от Израел след като “Хамас” спечели палестинските парламентарни избори през 2006 г., бе изолиран от палестинския президент Махмуд Абас и след това завзе ивицата Газа през 2007 година. Възможни са някои не особено важни неща, като известно увеличаване на правата на рибарите за риболов в морето. Но Израел няма да позволи действителен достъп до морето или до ...

Публикувана на 07/30/14 22:12 http://e-vestnik.bg/21045/vazmozhnite-izhodi-ot-voynata-v-gaza/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване