07/30/14 20:21
(http://www.klassa.bg/)

За единадесети път България отбелязва Световната седмица на кърменето

 От 1-ви до 7-ми август доброволческата организация за информация и подкрепа за кърмене “Ла Лече Лига България” ще отбележи за единадесети път Световната седмица на кърменето (ССК). Ла Лече Лига София ще осъществи няколко инициативи в столицата по повод ССК, сред които лекции и срещи, посветени на темата на ССК тази година: КЪРМЕНЕТО: Печеливша цел за цял живот!

Седмицата ще бъде открита символично с първата у нас онлайн изложба на кърмачески снимки, която включва любителски и професионални фотографии на  ежедневни ситуации от живота на семействата с бебета и деца. Целта на изложбата е да насърчи общественото приемане и окуражаване на кърменето. Популяризирайки важността и нормалността на кърменето, Ла Лече Лига България се стреми да постигне широко разбиране и подкрепа за важната роля на кърменето за благоденствието на децата, майките и обществото като цяло. Изложбата може да бъде видяна след 01.08.2014 г. на адрес www.lllbg.org/izlozhba-karmene/.

Сред инициативите е и Ла Лече Лига Уебинар, част от онлайн училището за кърмене на ЛЛЛБГ по темата на ССК, който ще се проведе на 07.08. 2014 г. (четвъртък), от 19.00 и ще е достъпен на този линк: www.lllbg.org/webinar/.

За да чества ССК през 2014, Ла Лече Лига ще публикува и първото по рода си онлайн списание с подбрани кърмачески истории на майки, които искат да предадат  опита си и да окуражат други бъдещи и настоящи родители да постигат целите си в

кърменето. Разнообразните истории показват различните лица на живота с бебето и

целят да насърчат майките, които искат да кърмят.

В столицата Ла Лече Лига ще отбележи началото на ССК на 01.08.2014 г. , в парк Заимов, от 18 ч. в със среща за малки и големи, бъдещи, настоящи и бивши кърмачета и техните родители, посветена на темата на ССК тази година. Следват лекция на тема "Раждане и кърмене", която ще се проведе на 02.08. 2014 г. в 11:00 ч., в САБГ „Щерев“, Бебешко кафе на тема: Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ (4 август, понеделник, 11:00 ч.,  Борисовата градина) и Ла Лече Лига 

среща на тема "Световна седмица на кърменето 2014: Кърменето: Печеливша цел за цял живот!" (7 август, четвъртък, 11:00 ч., пицария „Pizzarela” НДК).

Подробната програма на събитията в цялата страна може да бъде видяна на адрес: www.lllbg.org/programa-cck2014/

Темата на Световната седмица на кърменето през 2014 г. е “Кърменето – печеливша цел за цял живот!”. Тя е свързана с Целите на хилядолетието за развитие, поставени през 1990 г. от Организацията на обединените нации (ООН) и правителствата. Осемте цели, определени от ООН, са за всеобхватна борба с бедността и насърчаване на здравословно и устойчиво развитие на света до 2015 г. Целите на Световната седмица на кърменето през 2014 г. са тясно свързани с Целите на хилядолетието за развитие:

1.  Да се популяризират Целите на хилядолетието за развитие и техните аспекти, свързани с кърменето и храненето на децата.

2. Да се представи постигнатият до момента напредък и ключовите пропуски при кърменето и храненето на децата.

3. Да се привлече вниманието към значимостта на действията за защита, популяризиране и подкрепа на кърменето като ключова намеса в рамките на Целите на хилядолетието за развитие и в годините след 2015 г.

4. Да се предизвика интерес сред младите хора от двата пола да открият връзката между кърменето и променящия се съвременен свят.

 

Напредъкът в постигането на Целите на хилядолетието за развитие се оценява чрез редовно „обратно броене“. Темата на Световната седмица на кърменето през 2014 г. е отговор именно на последното обратно броене. Тя утвърждава колко важно е да се увеличат и поддържат в дългосрочен план закрилата, популяризирането и подкрепата за кърменето през периода след 2015-та г., както и с това да бъдат ангажирани представители на колкото се може повече групи и хора на различна възраст.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване