07/30/14 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Защо някои полети са по-безопасни от други

Асошиейтед прес

Полският президентски самолет ТУ 154 преди катастрофата. Снимка: БТВ

Пътниците, които летят са повече от всякога, което пък поражда сложен проблем за авиокомпаниите: да осигурят безопасността на пътниците в едно все по-пренаселено въздушно пространство.

Всеки ден 8,3 милиона души по целия свят - приблизително населението на Ню Йорк - се качват на борда на самолет. Те почти винаги се приземяват безпроблемно.

Някои полети обаче са по-безопасни от други.

Коефициентът на катастрофите в Африка например е почти пет пъти по-голям от средния коефициент за света, според Международната организация за гражданска авиация, която е част от ООН. Такива проблемни места се оформят също там, където пътуването със самолети се разраства най-бързо, като броят на пилотите е на път да се удвои през идните 15 години.

В някои райони на света ще се наложи ускорено обучение, посочва Патрик Смит, пилот от гражданската авиация 24 години и автор на книгата “Поверително от пилотската кабина”. Това обаче не означава непременно, че небето ще стане по-опасно. “Вече удвоихме обема на самолети и пътници, и това, което се случи е, че летим по-безопасно,” допълни той.

За да отговорят на притока от пътници, авиокомпаниите ще трябва да наемат и обучат достатъчно квалифицирани пилоти и механици. Правителствата ще трябва да разработят и приложат правилата за безопасност. Ще трябва да бъдат построени нови писти с подходящи помощни средства за навигация.

Експертите от сектора признават трудностите, но отбелязват, че и преди авиацията е преминава през големи скокове в растеж преди и все пак същевременно е успяла да подобри безопасността.

Миналата година са летели 3,1 милиарда пътници - два пъти повече, отколкото през 1999 година. И все пак шансовете да се загине в самолетна катастрофа са били много по-малки.

След 2000-та година смъртните случаи са били по-малко от три на 10 милиона пътници, според анализ на Асошиейтед прес на данни за катастрофи, предоставени от авиационната консултантска компания Ascend. През 90-те съотношението е било почти осем смъртни случая на 10 милиона пътници; през 80-те - 11; а през 70-те е имало 26 смъртни случая на 10 милиона пътници.

Последните две седмици бяха лоши за авиацията, тъй като бе свален самолет на Malaysia Airlines, след това имаше катастрофи в Тайван и Мали. Рядката поредица от три трагедии обаче представлява само една малка част от 93 500 самолетни полета дневно по целия свят.

“Авиационната безопасност продължава да се подобрява. Внезапното натрупване на произшествия не означава, че секторът рязко е станал по-несигурен,” отбелязва Пол Хейс, директор на безопасността на въздушния транспорт към Ascend.

Тъй като в глобален мащаб доходите нарастват, хората в Югоизточна Азия, Африка, Латинска Америка, Индия и Китай искат да пътуват повече. Самолетопроизводителят Airbus отбеляза, че докато трафикът в САЩ нараства с 2,4% на година, развиващите се страни отчитат годишен растеж от 13,2%.

В тези страни самолетният транспорт често е единствената възможност. Градовете са отдалечени. Невинаги има нужните магистрали или железопътни линии. Появиха се нови авиокомпании, предлагащи полети на достъпни цени, за да задоволят нарастващата жажда за пътуване.

Тези превозвачи - много, от които не са известни извън региона си - купуват нови самолети с главоломна скорост. Само през идните шест години индонезийската Lion Air ще получи 265 нови самолета, а индийската IndiGo ще получи 125, според Bank of America.

“Ако една авиокомпания се разраства бързо,” посочва Хейс, то предизвикателството да се наемат нови служители и те да заработят заедно както трябва “може да увеличи риска.”

Самолетопроизводителят Boeing прогнозира, че за 20 години на сектора ще му бъдат необходими 498 000 нови пилоти за гражданската авиация и 556 000 нови техници по поддръжката. Намирането на достатъчно квалифицирани работници за задоволяване на това търсене няма да бъде лесно.

Според Шери Карбъри, вицепрезидент на Boeing Flight Services, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване