07/30/14 10:46
(http://pik.bg)

Коалиция за България внася законопроект за гарантиране на банковите влогове

Коалиция за България внася законопроект за гарантиране на банковите влогове

Коалиция за България внася законопроект за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките за започване изплащането на гарантираните влогове. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов, съобщи "Фокус".

Стоилов, който е един от вносителите обясни, че промените са в следствие на това, че новото мнозинство прие промени в бюджета, които предвиждат 3.4 млрд. лв. да могат да се осигурят около 1.7 млрд. лв., които са необходими за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете и допълни, че тази промяна е принципна.

„Тя посочва, че Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена повече от два месеца под особен надзор като нейната дейност е била преустановена”, обясни Стоилов. „Точно такъв е случаят, няма нужда да се чака преминаване към процедура по несъстоятелност, така че още на 21 септември има възможност гражданите да изискват и да получат своите средства, а съответно Фонда стъпва в правата”, обясни Стоилов.

Той подчерта, че независимо дали дадена банкова институцията ще бъде оздравена и стабилизирана или ще се премине към несъстоятелност – тя дължи тези средства в последствие на Фонда, който е изплатил средствата на вложителите. Янаки Стоилов обясни, че от Коалиция за България настояват, ако се върви към промени в Закона за бюджета, да бъде разгледано и представено на вниманието на народните представители на последното заседание на Народното събрание. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване