07/30/14 21:59
(http://e-vestnik.bg/)

“Пиратските” кораби на Груевски в столицата на кича

Хората на Никола Груевски изобретиха “македонски царски галери” и ги извадиха на показ на река Вардар, прекосяваща столицата Скопие.

Така, те допълват декора на кича с античните барокови сгради и копията на статуи на древни македонци, издигнати в центъра на столицата в рамките на прословутия план за възраждане на древността, наричан “Скопие-2014″, който мнозина оспорващи го интелектуалци в бившата югорепублика наричат “барок на национализма”.

Миналата събота обществеността се сдоби с първата… от галерите на Вардара, носеща името “Роял Маседония”, една лишена от естетика и изпълнена с лош вкус конструкция, която в крайна сметка не представлява кораб във водите на реката, а една имитация на нещо, поставено в близост до “кей”, напомняйки по-скоро за… Карибските пирати.

Фактът, че галерите никога в исторически план не са съществували в бурните води на река Вардар, а още повече пък… царски македонски такива, е без значение за скопските “тератолози” (в смисъл на изследователи на аномалиите).

Планът “Скопие-2014″ включва изграждането на поне още шест такива квазицарски македонски плавателни съда на пространства, предоставени от общинското ръководство. Компанията, която пое строежа на “Роял Маседония” и смята да го експлоатира поне десет години, носи грандиозното име “Македонска фаланга”. Тя строи и втори кораб, който, според собственика й Давор Андреевски, е завършен наполовина.

Вътрешната конструкция на “галерите” е от стомана, а външната обшивка от дърво. Целият кораб обаче е направен от гипсокартон. Вътре в него има бар-ресторант, обзавеждането бие на очи и е нещо между безвкусен барок, съчетан с атрибутите на древната македонска войска в пълно бойно снаряжение.

Третата “македонска галера” се очаква да бъде с уникални размери и да се използва… като хотел. Тя ще е дълга 35 метра, широка 16 метра и висока 35 метра. Ще бъде на три етажа с 16 стаи и две студия и ще носи името на древен македонски цар.

“Македонските царски галери” трябва да допълнят пейзажа от барокови сгради и статуи в центъра на Скопие, с които днешното ръководство на страната се опитва да възроди по чудовищен начин историята за древна Македония.

Дори галерата “Роял Маседония”, която е един паметник на кича, бе издигната в непосредствена близост до каменния римски мост на Вардар, представляващ истински древен паметник емблема на града.

В същото време в момент, когато в Скопие се издигат несъществуващи “македонски царски галери”, хората на Груевски се опитват да правят експорт… на древни македонски царе.

Миналия четвъртък в Баварския национален музей бе открито изложение под името “Златното лице на неизвестния македонски цар”, както се казва в съответния афиш на германския музей.

Скопие се възползва от находките на оръжие от времето на келтските войни, намерени на Охридското езеро, за да допълни колекцията на древните македонски царе и да ги покаже на изложба, организирана по линия на една програма на ЕС за “сблъсъка на цивилизациите”. Междувременно културният министър на бившата югорепублика Елизабета Милевска заяви гръмогласно, че изложбата показвала на света “силата на древната македонска аристокрация”.

В Скопие обаче наименованието на изложбата бе видоизменено от някои медии и бе представено като “Златните лица на древните македонски царе”.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване