07/31/14 19:42
(http://pik.bg)

Ген. Чавдар Червенков: Трябва да има седем нива на контрол на спецслужбите

Ген. Чавдар Червенков: Трябва да има седем нива на контрол на спецслужбите

В България няма закон за контрол на специалните служби. Това заяви в предаването „Тона е България“ на радио "Фокус" ген. Чавдар Червенков от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни, че в Европа има изработен идеален модел, който препоръчва 7 нива на контрол. Това е многопластов контрол, в който са включени всички основни институции на страната, подчерта ген. Червенков.

„Първото ниво, това е служебното ръководство, което си създава свои правила за работа на съответната служба. Второто е изпълнителната власт, която е основният потребител на продукта, който произвеждат тези служби. Третото, но не на трето място по важност, е парламентът, който създава законите, утвърждава бюджетите и чрез тях упражнява контрол. След това е съдебната власт. Ролята на омбудсмана също е важна, защото всички засегнати от действията на службите, трябва да има къде да се оплачат. Националните одитни организации, като Сметната палата, също имат своето място в контрола за правилното определяне и разходване на средствата. И накрая медиите и гражданското общество, които могат да спомагат за работата на службите със свои независими изследвания, да отправят критики, когато е необходимо. Това е идеалният модел, като обаче почти няма страна, в която той да е създаден така и да работи на 100%, но това е целта“, изтъкна ген. Чавдар Червенков. Според него, службите не обичат да им се намесват в работата, поради високата важност и деликатността на проблемите, с които се занимават. Всъщност, обаче, е много важно да има връзка между службите за сигурност и обществото, да се изгради доверие. България изостава значително в това отношение, коментира ген. Червенков. По думите му, има опасност, ако не се изгради система за контрол върху службите за сигурност, някои хора да си позволят да нарушават правилата, т.е. да преминават рамките на закона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване