07/31/14 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Грижата за недоносените деца е национален здравен приоритет

 31 юли 2014 г. – На пресконференция в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” Фондация „Нашите недоносени деца“ представи резултатите от информационната кампания „Най-големи герои са най-малките”. Инициативата стартира в началото на май и имаше за цел да запознае обществото с множеството предизвикателства, пред които се изправят недоносените деца и техните семейства, както и да предостави важна и полезна информация за всички бъдещи и настоящи родители.

„Кампанията „Най-големи герои са най-малките“ освен че обедини 42 медийни партньори, привлече популярни личности – олимпийският шампион Румяна Нейкова, известният водещ Ники Кънчев, спортният журналист Петър Бакърджиев, които станаха нейни посланици, ни показа колко много родители на недоносени деца имат нужда от подкрепа. Затова апелирам не само за единна здравна стратегия за грижи за преждевременно родените деца, но и за отговорно отношение от страна на бъдещите майки. Ако по време на бременността възникнат въпроси или притеснения, веднага да се обръщат към специалист, а не към интернет и познати. Понякога 30 лв. за преглед могат да спестят по-големи разходи в бъдещe и хиляди сълзи!“ – каза Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца“.

„Един от най-големите проблеми при недоносените бебета е липсата на достатъчно адекватно оборудване – няма специализирана линейка за превоз на недоносени новородени. Те се раждат, дава им се първата грижа, но след това те трябва да бъдат транспортирани при нас, в Неонатологичната клиника. За момента се използват колите на Спешна помощ, а те не са пригодени за транспорт на новородени. Оборудването на една кола за подобни нужди би струвало около 100 000 лв. Друг огромен проблем, който ще става все по-голям, е човешкият фактор – изтичането на кадри в чужбина. Заради изключително ниското заплащане, имаме все по-малко лекари и медицински сестри – акушерки, които да дават необходимата грижа за недоносените деца.”, сподели доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”.

„Определено това е една двуполюсна кампания. От една страна, тук сме обединени страшно много медии в подкрепа на недоносените деца. Фактът, че с Пепи Бакърджиев, с който сме от конкурентни медии, стоим един от друг като лица на кампанията, показва, че има неща над рейтингите. Огромна медийна подкрепа. И какво от това? Държавата се оправдава с безпаричие. Оказва се, че не може да се доверим на държавата. Това е и нашата задача, като на едно пораснало общество да подкрепим, както можем, включително и финансово, най-малките герои.”, каза Ники Кънчев, лице на кампания „Най-големи герои са най-малките”.

„Ако в моята професия се срещам с множество спортисти и шампиони, които се борят, за да постигнат успехите си, то при недоносените деца борбата е не просто всекидневна – тя е ежечасна! Надявам се, че подкрепата за каузата на недоносените деца ще продължава да расте, че самата кампания „Най-големи герои са най-малките” ще продължи да се развива. Тъй като има смисъл от всичко това!”, апелира и Петър Бакърджиев, спортен журналист и лице на кампанията в подкрепа на недоносените деца.

„Със сестра ми се сме недоносени близначки. И само родителите ми си знаят през какво са минали. Но ето, аз съм тук и съм здрава! Много се радвам, че чрез социалната мрежа Фейсбук – с помощта на близки и познати, чрез препредаване, успях да допринеса за популяризирането на посланията на недоносените деца!”, сподели Галина Иванова, Фейсбук посланик на кампанията.

”Кампанията „Най-големи герои са най-малките” има за цел да провокира промяна в нивото на информираност за проблемите на недоносените деца.А успехът не може да бъде постигнат, ако си сам, ако нямаш подкрепа от институциите. Защото всички големи постижения са резултат не само на личните усилия, но и на подкрепата на държавата и обществото. А подкрепата от държавните институции е доста крехка... и недоносена”, обобщи Силвия Лулчева, която също подкрепа каузата на недоносените деца в България.

На пресконференцията присъстваха и водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца. Те алармираха, че от всички 32 хиляди бебета родени у нас от началото на 2014 г, в някои болници 20 % от новородените са недоносени. Причините за това са инфекции по време на бременност, непълнолетни или зависими майки, придружаващи бременността заболявания. Често процентът на недоносените бебета е по-висок и заради бременност при асистирана репродукция.

Всеки може да се подкрепи информационната инициатива „Най-големи герои са най-малките”, като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета”.

Допълнителна информация за кампанията:

В подкрепа на недоносените деца се обединиха – лицата на кампанията; водещи неонатолози; 42 медийни партньори, и още много съмишленици. Инициативите в кампанията включваха провеждане на 3 събития, насочени към медии и към широката общественост, както и мащабна информационна инициатива във Фейсбук, която набра 15 000 нови последователи до момента. За целите на кампанията бяха създадени множество информационни материали, сред които видео и радио клипове, билборди. Благодарение на обединените усилия и активното медийно отразяване, много хора разбраха повече за проблемите, свързани с преждевременното раждане, и се създаде отворена неформална среда, в която хората могат да споделят опита си и да намерят полезни съвети и подкрепа.

 

Данни, статистика, проблеми на недоносените деца

• Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр., като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см.

• Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.

• При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.

• Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 гр. страдат от мозъчни нарушения /кръвоизливи/, които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП /детска церебрална парализа/, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.

• Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.

• Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основният рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 гр. и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.

 

Фондация „Нашите недоносени деца”

Фондация „Нашите недоносени деца“ е създадена през 2012 година в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.

Екипът на Фондацията има за цел да осигури пълна информация и подкрепа за родителите на недоносени деца. В тази връзка в момента се разработва наръчник за родителите, който събира в себе си цялата важна информация от раждането до изписването на недоносеното бебе, а също и грижите за него след това. Фондацията активно работи по създаването на групи за емоционална и психологическа подкрепа за родителите, където те да обменят опит помежду си и да могат да се консултират с психотерапевти във връзка с техните преживявания, страхове и емоции. Амбицията на ФННД е психолози да бъдат на разположение на родителите във всяко едно отделение в страната. Първата стъпка е направена, като от м. май доброволец към фондацията е на разположение на родителите в неонатологичното отделение към Първа АГ болница "Св. София".

Чрез благотворителните събития на фондация "Нашите недоносени деца" е закупена медицинска апаратура за над 30 отделения в цялата страна. Организацията активно работи и във връзка с повишаване на информираността на майките за това колко важна е майчината кърма за развитието на недоносеното бебе. В тази връзка съвместно с Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" бяха поставени информационни табла в отделения в цялата страна, които да помогнат на майките да съхранят кърмата си в периода на раздяла с бебето.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване