07/31/14 06:23
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски пак се опълчи на червените

 Премиерът в оставка Пламен Орешарски се опълчи на БСП за трети път от мандата си. Първо подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за еврокомисар, после отказа да изтегли проекта за актуализацията на бюджета. Вчера съобщи, че правителството ще приеме санкциите на ЕС срещу Русия.

На червения конгрес в неделя в нарочна резолюция бе записано, че БСП е срещу всякакви наказания за Русия заради украинската криза. Социалистите се обявиха и против опитите за „създаване на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия“. В документа се заявява, че БСП е за политическо урегулиране на конфликта в Украйна.

Днес правителството даде прощална пресконференция след последното си заседание за мандата. На нея Орешарски обяви, че оставката му била „напълно контролирана“, а решението за нея - „взето на консултации при президента“. Той обяви хладнокръвно, че нито веднъж не му е минавало през главата да си тръгне. „Преживявал съм далеч по-тежки периоди в кариерата си“, подчерта той.

Орешарски вижда като проблем продължаващата политическа нестабилност, която ще доведе до слаби резултати на приходните агенции. Затова имало риск да не бъдат събрани 500 млн. лв., заложени в приходната част на бюджета. Петър Чобанов успокои, че фискалният резерв е 8,7 млрд. лв., но има и други буфери, които биха покрили подобна дупка в хазната.

Тримата вицепремиери Зинаида Златанова, Даниела Бобева и Цветлин Йовчев се похвалиха с много успехи - 4,2 млрд. лв. влезли в страната от ЕС, подобрен бизнес климат и спад на престъпността. Протестите по думите на вътрешния министър са били „изключително тежка криза“, с която МВР се е справило, без да допусне полицейско насилие. „По мое време нямаше изтекли СРС-та и флашки, натиск върху бизнеса“, каза още Йовчев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване