08/01/14 19:50
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещето служебно правителство е заложник на чужди интереси както всяко предходно.

 Ако не се подкрепи актуализация на бюджета, ситуацията в държавата ще бъде драматична, предупреди президентът Росен Плевнелиев по време на консултациите с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

"Знаете ли, че държавата има падеж на дълг от 2 млрд. лева. Според мен, резервът е 3 млрд. Дайте решение, защото в момента не виждам хоризонт. До понеделник да преосмислите позиции”, призова държавният глава.

Плевнелиев заяви, че гарантира пълна прозрачност на служебното правителство.

В началото на консултациите президентът заяви, че ги води в опит да потърси национално съгласие по темата с актуализацията на бюджета, "така необходима за народа, за икономиката". Той добави, че те се излъчват от националната телевизия не случайно, а защото народът трябва да знае какви са аргументите на всяка една от политическите сили и защо ще се стигне или няма да се стигне до такава актуализация.

"Чух обвинения, нека набързо да коментирам по тях. Президентската институция участвала в предизборна кампания. Не, президентската институция не участва в предизборна кампания и не взима страната на ГЕРБ или на БСП. Но президентската институция взима страната на пациентите, на болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да бъдем достоен член на Европейския съюз, който да се ползва с чест от предоставените европейски инструменти. И президентската институция взима страната на финансовата стабилност в тази държава и в един много тежък, труден за нацията момент", каза Плевнелиев.

Той отправи упрек, че от една страна политици заявяват, че служебното правителство трябвало да се занимава само с избори, но пък от друга - очакват от него да реши за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и очакват от него да решава всички наболели проблеми в държавата.

"Служебното правителство иска, с едно изречение, да получи това, което вече служебното правителство на Стефан Софиянски е получавало от доминиран отново от социалисти парламент в далечната 1997 г., в труден отново момент за нацията - мъничко гъвкавост и малко повече стабилност. С едно изречение, в което се казва, че служебното правителство би могло, при нужда, при необходимост, да сключва договори с международни финансови институции за социална защита и финансова стабилизация и то с международни финансови институции при последваща ратификация на Народното събрание.

Това ли е празен чек, че е при последваща ратификация, празен чек ли е, че е при необходимост и е само за финансова стабилизация и социална защита. Празен чек ли е, че служебното правителство иска, в случай на нужда, да се обърне към Европейската комисия, към Европейската централна банка, към Европейската банка за възстановяване и развитие и към Европейската инвестиционна банка, това е празният чек на тези, които днес политизират и не искат да дадат решение по наболелите на нацията проблеми, а те не са един и два", заяви държавният глава.

А може би имат план да дестабилизират в следващите месеци и затова служебното правителство, единственото, което ще трябва да прави, е да реже, не да плаща, да реже, запита президентът.

"Ако не ревизираме бюджета, това ще бъде съдбата на служебното правителство - да реже. Държавата ще бъде съзнателно спъната и дестабилизирана, въпреки че обещанието тук в президентството беше точно обратното, че всички търсим по-високо ниво на стабилност. Виждам опит да се вържат нарочно ръцете на служебното правителство и то да му се прехвърли удобно нечий чужд грях или чужди грехове", смята Плевнелиев.

Той се обърна към политически сели с думите, че "имат шанс последен, до понеделник да направят така необходимата ревизия на бюджета". И тук отговорността ще се носи от тези, които по тактически съображения и въоръжени с партийната пропаганда и опорни точки, пропускат опорните точки на пациентите, на общините, на строителите, на болниците, на университетите, включително и на Европейската комисия, предупреди Пленелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване