08/01/14 14:24
(http://www.dnevnik.bg/)

За предизборна кампания пак се харчели пари с неясен произход


Партиите упорито търсят начини да заобиколят отчета на средства в предизборната кампания. Не декларират разходите си за застъпници и представители в изборните секции. Отчитат разходи за медийно отразяване, които трудно могат да бъдат проследени.

Това са част от изводите на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) след анализ на отчетите на участниците в изборите за Европейски парламент пред Сметната палата.

"И в тази кампания са влезли средства, които не са отчетени. Техният произход не може да бъде установен. Извършени са обаче действия, които няма как да не бъдат финансово обезпечени", обобщи на пресконференция днес председателят на института Антоанета Цонева.

Разходите за медийно отразяване растат

За кампанията за евроизборите 15-те партии, 6-те коалиции и трите инициативни комитета са похарчили общо 11 829 306 лв. - с около 6 млн. лв. по-малко от парламентарните избори през миналата година, изчисляват от организацията. И уточняват, че кампаниите за европейски избори са по-централизирани и по-евтини от тези за парламентарните, защото партиите регистрират една листа за цялата страна. Значително са нараснали приходите от партийна субсидия, използвани в кампаниите – от 66 на сто при парламентарните избори миналата година на 82.5% на евровота през май.

Най-голяма от средствата по традиция са отишли за медийни услуги – 6.8 млн. лв. Делът на разходите за медийно отразяване е нараснал с около 6% от предишните избори. Най-скъпата кампания е на коалицията около партията на Николай Бареков "България без цензура", която е близо до законовия таван от 2 млн. лв. за разходите, а за медийно отразяване най-много е дала "Коалиция за България" - 1.4 млн. лв, с малка разлика пред втория - коалицията на Бареков (1.38 млн. лв.).

Близо 19% от разходите за медийни услуги, или 1.19 млн. лв., са отчетени като разходи за електронни медии, но не е ясно къде са отишли заради недостатъчната информация във финансовите отчети. Делът на тези разходи е нараснал над три пъти от парламентарния вот насам.

Две от формациите, спечелили места в Европарламента – ГЕРБ и ДПС, са изразходвали за медийно отразяване по-малко от 58% от средствата си в кампанията. Това е средният дял на медийните разходи за всички участници. От ДПС са дали една трета от парите си за медии, а ГЕРБ – едва 24%.

Най-евтините гласове - за ГЕРБ, най-скъпите - за Бареков

От формациите с евродепутати най-"евтини" са излезли гласовете за ГЕРБ. Съотношението между разходите за кампанията и получените гласове показва, че един глас е излязъл на партията на Бойко Борисов 2.38 лв. Най-скъпи са гласовете за "България без цензура" - 8.07 лв., следвана от Реформаторския блок – 5.34 лв.

За възнаграждения и осигуровки участниците в евроизборите са дали едва 318 хил. лв. Според Цонева сумата е нереалистична, тъй като в това перо би трябвало да влязат заплатите както на сътрудниците и служителите в кампанията, така и на на партийните застъпници и представителите на партиите в изборните секции – общо над 65 хил. души на последните избори. "Партиите никога не са твърдяли, че тези хора работят безплатно – напротив, признават обратното", каза още тя.

Данните за "България без цензура" показват дефицитите при отчитането на средствата

Финансирането на най-скъпата кампания – тази на "България без цензура", е една енигма, отбеляза Цонева. По думите й отчетите на Бареков, особено на приходите от дарения, са показали "фрапантни факти". Коалицията събра над 1.2 млн. лв. за два месеца, което според Цонева е "абсолютен рекорд". Заради кампанията на Бареков делът на приходите от дарения при коалициите е нараснал от 5% за парламентарния вот до 22.1% за евроизборите, показват данните на института.

Тя обясни, че при отчета от ББЦ са преценили да включат 285 от общо 500 дарения като приходи не за кампанията, а за самата партия. Голяма част от средствата са предоставени с декларации по Закона за мерките срещу пране на пари, вместо по Изборния кодекс, и често не е описан произходът на парите.

По думите на Цонева Бареков е отчел 0 лв. като разходи за персонални осигуровки. "България без цензура" обаче е прилякла 17 377 застъпници и представители в секциите и е на първо място и по този показател.

Данните на ББЦ не трябва да се пренебрегват, напротив – те показват най-сериозните дефицити в механизмите за отчет при финансирането на кампаниите, обобщи председателят на ИРПС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване