08/01/14 11:28
(http://www.klassa.bg/)

За разлика от БСП, ДПС стояло твърдо зад кабинета "Орешарски"

 "Отношението към бюджета е от онези два акта заедно с отношението към кабинета, които определят статуса на парламентарно представената политическа сила – дали стои зад кабинета, или е опозиция. В този смисъл оставаме отговорни и стоим зад кабинета "Орешарски" буквално до последния ден на работата му."

Така пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан коментира разминаването в позициите на партията му и БСП по въпроса за актуализацията на държавния бюджет. От ДПС са съгласни с варианта, предложен от правителството в оставка, но социалистите искат да се актуализира само бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Въпреки продължителните протести срещу кабинета "Орешарски" от юни миналата година, управляващите заговориха за оставката му едва след евроизборите през май. На 5 юни именно Местан обяви на пресконференция в парламента, че анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на правителството, и предложи избори в края на годината. Ден по-късно председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че формулата "програмно правителство" в голяма степен се е изчерпала.

Днес лидерът на ДПС потвърди, че стои зад правителството до последния момент, и добави: "подкрепата за предложения от кабинета бюджет е израз на този политически ангажимент. Обстоятелството, че актуализацията ще се гласува след гласувана оставка на кабинета, е от значение, но не от определящо значение, защото морално-политическият ангажимент към едно управление се носи буквално до последния миг на управлението, а не в последния момент да се опитваш да играеш ролята на опозиция." По думите му БСП добре играла тази роля.

ДПС - малка партия, която беше част от голямо съгласие

ДПС щяла със сигурност да присъства и на днешните консултации при президента Росен Плевнелиев за актуализацията, и на извънредното заседание за приемането й в понеделник. Местан обаче каза, че е песимист за кворума задари голямата конфронтация между политическите сили.

Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си я защитавал на първо четене, но се откажеш от второто четене заради тяснопартийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно, коментира Местан позицията на ГЕРБ от сряда насам. Тогава Бойко Борисов обяви, че формацията му няма да влиза повече в парламента, за да не носи негативи от сближаването с ДПС в последния момент, и призова БСП да подкрепи собственото си правителство, защото актуализацията е важна.

"Нека да кажа, че въпросът за актуализацията беше поставен при държавния глава", каза той и подчерта, че не одобрява "интерпретациите в последните дни, че актуализацията на бюджета е от страна на ДПС някакво сиренце, с което да сме привлекли ГЕРБ". По думите му това било "несъстоятелно, безумно твърдение", което чул от виден социалист.

"Извинете, но във всичко трябва да има мяра. ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава", каза той.

Служебният кабинет да може да взема заеми - да, но не без редакция на предложението

Местан подчерта, че внесеният от ГЕРБ проект, с който по искане на президента се разрешава на служебното правителство да може да сключва международни заеми, трябва да бъде променен, ако се стигне до разглеждането му. "Трябва да е ясна не просто сумата, трябва да е ясно, че става въпрос за прибягване до този инструмент само при крайна необходимост", каза той.

Създаде се усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи. Няма такава идея, каза още лидерът на ДПС. "Струва ми се, че идеята, заложена в проекта за решение така, както се обсъждаше при държавния глава, е да се прибегне до този инструмент, ако ситуацията се развие драматично в негативна посока. Освен това трябва ясно да се отбележи необходимостта от последваща ратификация. Т.е., да се преодолеят всички съмнения за противоконститиционност, че се делегира каквото и да е безконтролно право", подчерта той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване