08/01/14 11:19
(http://www.klassa.bg/)

Местан: Песимист съм, няма да говоря много при президента

 ДПС има ясна позиция по отношение на актуализацията на Държавния бюджет и бюджета на Здравната каса. В тази връзка лидерът на ДПС сподели, че не възнамерява да бъде кой знае колко активен по време на днешните консултации при държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

"Ще заявя в едно изречение категоричната позиция на ДПС за необходимостта да се актуализират двата бюджета по начина, по който това е предложено от Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски", обяви Местан.

"Въпросът за актуализацията бе поставен на консултации при държавния глава. Условно дори бихме могли да кажем, че президентът обоснова необходимостта от актуализация, а кабинетът "Орешарски" превърна това в конкретна законодателна инициатива", коментира той и допълни, че от тази гледна точка му се струват "твърде странни" интерпретации, че актуализацията на бюджета е "от страна на ДПС някакво сиренце", с което сме партията му е привлякла ГЕРБ. "Звучи твърде несъстоятелно, звучи абсолютно безумно и нелепо подобно твърдение, което чух тази сутрин от един виден социалист", категоричен бе Местан и призова във всичко да има мяра. "ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие при държавния глава", коментира той.

В отговор на констатация на БГНЕС, че според БСП при президента категорично не е постигано съгласие за актуализация на държавния бюджет с тези параметри, Местан отвърна, че журналистите би трябвало да са запознати със становищата, с които завършват консултациите при президента. "В този смисъл, БСП наистина бяха на резервирана позиция, но не искам да бъда техен говорител. Позицията им е ясна. За мен тази позиция е неприемлива, защото отношението към бюджета е от онези два акта, наред с отношението към кабинета, които фактически определят статуса на парламентарно представената политическа сила – дали стои зад кабинета или е опозиция", допълни той.

По думите му, в ДПС остават отговорни и стоят зад кабинета "Орешарски" буквално до последния му работен ден. Обстоятелството, че актуализацията ще се гласува след гласувана оставка на кабинета е от значение, но не от определящо значение, защото морално-политическият ангажимент към едно управление се носи до последния миг, а не в последния момент да се опитваш да играеш ролята на опозиция, анализира Лютви Местан. "Трябва да си призная, добре играха тази роля (бел. ред - БСП)".

"Голям въпрос" нарече Местан въпросът с третата точка от дневния ред за извънредното пленарно заседание на 4 август, а именно проекторешението, внесено от ГЕРБ, с което се дават по-големи правомощия на служебното правителство, на което се позволява да сключва договори за външни заеми. "В проекта за решение, така както е предложен, ако има съгласие да се разглежда и тази точка, трябва да настъпят съществени редакции, за да се преодолеят всички съмнения, които се породиха във връзка с него", обясни Местан. Той бе категоричен, че трябва да е ясна не просто сумата, а че става въпрос за прибягване до този инструмент само при крайна необходимост. "Създаде се усещане, че с подобна делегация автоматично се отключва възможността служебният кабинет да прави безконтролни разходи – няма такава идея", настоя Местан.

Идеята, заложена в проекта за решение, така, както е била обсъждана на консултациите при президента, е да се прибегне до този инструмент ако ситуацията в страната се развие драматично в негативна обосновка, при това с последващата ратификация, обяви той и добави, че трябва да се преодолеят всички съмнения за противоконституционност и делегиране на каквото и да било безконтролно право на служебния кабинет.

"Песимист съм. При тази остро конфронтация, която се породи. Струва ми се, че партийните страхове взеха връх над публичния интерес не за първи път", призна той. Лидерът на ДПС коментира още, че му се струва странен изразът "ние бяхме национално отговорни през последните дни". Няма подобна национална отговорност, тя не може да се датира в ден или два – такова поведение има само тогава, когато поетият ангажимент е завършен с акт на Народното събрание, подчерта той.

Предвид на заявените позиции от страна на БСП, че са само за актуализацията на бюджета на НЗОК и от страна на ГЕРБ, че не биха участвали в приемането на бюджета на НЗОК, ако не се актуализира и държавния бюджет, Местан коментира, че не вижда как ще се събере кворум в понеделник. "Ние ще бъдем тук. Ако сме сами – какво да правим, това е извън нашата воля", заключи той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване